• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Johannes Johansson, oceanograf på SMHI och satellitbild på algblomningen 14/6. Foto: SMHI samt bild från satelliten Sentinel-3A kl 08:44 UTC den 14 juni 2020. Processad av SMHI. Källa: ESA.

Algblomningen har startat i Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

Årets cyanobakterieblomning har börjat. Det visar satellitdata från SMHIs övervakningssystem ”Baltic Algae Watch System”. På bilder från i måndags syns ytansamlingar öster om Gotland.

Längs med landets ost- eller sydkust har ännu ingen kraftigare blomning synts. Att cyanobakterieblomningen har tagit fart beror på att det har varit varmt och vattnet har varit lugnt. Om vädret blir mer ostadigt kan algansamlingarna minska igen.

– Det blir troligtvis lite stökigare väder med bland annat ökad molnighet över Östersjön i veckan så förmodligen kommer vi inte kunna se något på satellitbilderna på ett par dagar, säger Johannes Johansson, oceanograf på SMHI.

Gotland

Alltid algblomning numera

Ökad vind kan också göra att ytansamlingarna skingras och blandas ner i vattenmassan.

– Det är alltid blomning av cyanobakterier nu för tiden, men det är svårt säga var den dyker upp och var den inte dyker upp. Trots att det forskats mycket på området.

Algkartan från SMHI publiceras på den här sajten.

Baltic Algae Watch System

SMHI driver sedan 2002 ”Baltic Algae Watch System”, ett övervakningssystem för cyanobakterieblomningar (i dagligt tal algblomningar) i Östersjön baserat på satellitdata. Analyserade kartor som ger en bild av den aktuella situationen presenteras under hela sommaren på smhi.se.

Algblomning kallas det fenomen då planktonalger på kort tid växer kraftigt och på bildar mycket stora populationer. Algblomning förekommer i alla sorters vatten.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet