Helen Haaranen Loor, enhetschef på djurskydd på Länsstyrelsen i Östergötland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Förstår inte hur den här människan överlevde, säger Helen Haaranen Loor, chef på djurskydd på Länsstyrelsen i Östergötland, om misären som de mötte i ett hem. Foto: Länsstyrelsen Östergötland

”Hus som är fulla av skräp” – fler människor lever i misär

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Östergötland möter allt oftare misär i hemmet vid omhändertagande av djur. Smutsiga hem fulla med bråte och avföring blir en allt vanligare syn.

Under 2022 gjorde länsstyrelsen drygt 60 omedelbart omhändertagande av djur. Det är främst katter och hundar som omhändertas då ägaren inte är kapabel att ta hand om djuret, oftast är de heller inte kapabla att ta hand om sig själva.

– Den senaste tiden har vi nästan varje vecka något djur som vi har omhändertagit på grund av att en person har blivit inlagd på sjukhus på grund av psykisk ohälsa. Det ser vi allt oftare, det är oftast kombinationer av psykisk ohälsa, dålig ekonomi och ensamhet, säger Helen Haaranen Loor, enhetschef för djurskydd på länsstyrelsen.

Svårt att få in rätt och snabb hjälp

Inte sällan är det när människor behöver vård som djuren omhändertas. Men när länsstyrelsen tar hand om djuret är det svårt att få in rätt hjälp till människan som lämnas kvar i misären.

– Det tar oerhört mycket resurser eftersom alla kommuner har lite olika system för var man kan få hjälp, det handlar också om regionen och psykteam. Ibland går det enkelt, men ibland tar det oerhört lång tid, säger Helen Haaranen Loor.

Önskar inkörsport

Hon önskar att det fanns en inkörsport, så det skulle gå enklare att hjälpa människorna. När djuret tas om hand saknas likvärdigt och snabbt skyddsnät för människorna som lever i kaoset, menar Helene Haaranen Loor.

– Det är bedrövligt och vi behöver hjälpas åt för att det ska finnas möjlighet att få hjälp på ett enkelt sätt.

Hör mer om vad länsstyrelsen möter i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.