”Hon ska dö”, ”Hon ska inte leva om en vecka”, ”varje bonde vet var hon bor”.
Citaten kommer från en kvinna som i somras dömdes för hot mot en veterinär i SVT Nyheter Öst:s bevakningsområde.
Aggressivare ton
Fredrike Ritter som är veterinär och driver fackliga frågor känner igen den allt aggressivare tonen:
– Det kan komma hot som ”jag vet var dina barn går i förskola”. Det är fruktansvärt att man inte ska kunna känna sig lugn, att man ska behöva byta jobb för att få en fungerande arbetsmiljö.
2013 genomförde förbundet en enkät bland myndighetsveterinärer, 45 procent uppgav att de utsatts för hot minst en gång i sin yrkesroll, och den bilden stämmer fortfarande men under de senaste åren har klimatet för landets veterinärer hårdnat ytterligare enligt Fredrike Ritter.
– Nu har vi även sett att veterinärer som jobbar på djursjukhus och kliniker också är väldigt hotade, så hotbilden har ju eskalerat och det är ju mycket oroande, säger hon.
Markant ökning
Statistik från Skatteverket visar att antalet personer som begär skyddade personuppgifter ökat markant de senaste åren, inte minst bland veterinärer. Maria Leclercq är länsveterinär i Östergötland och berättar att olika veterinärer drabbas av olika hot.
– När det gäller länsveterinärer så handlar det om att man får fatta allvarliga beslut, som djurförbud och veterinärer som jobbar på djursjukhus får ju ibland avliva djur och det är ofta sådana ärenden som är kopplade till hot.
Hatet flödar i sociala medier
Sociala medier är det största hotet enligt många veterinärer vi pratat med, där flödar hatet och elaka kommentarer.
– Jag tror djurägare kan få information på Internet om vilka problem deras djur har, uppfattningar som inte stämmer med den vi har, och man trissar upp stämningen tillsammans i diskussion med andra djurägare, säger Måns Röken chefveterinär på Evidensia, djurkliniken i Norrköping.