– Det har gått väldigt bra. Vi har kontroll på att almsjukan inte sprider sig exponentiellt. Men vi ser också möjligheter till förbättring av bekämpningen: Om vi kan hitta fler sjuka almar, kan vi också få bort dem och successivt minska spridningen, säger Annika Forsslund, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen till SVT Nyheter Öst.
De äldre och större almarna är viktiga för den biologiska mångfalden eftersom andra arter, som vissa lavar, är beroende av dem. En effektivare bekämpning kan visa sig långsiktigt mer kostnadseffektiv eftersom färre träd då behöver saneras, skriver myndigheterna i ett pressmeddelande.
– Skogsstyrelsen har ett projekt på gång där artificiell intelligens (AI) kan hitta och välja ut de sjuka almarna. Vilken nivå bekämpningen ska ligga på framöver är inte avgjort. Beslut förväntas från Naturvårdsverket i början på december.
I videon nedan tittar vi på träd med almsjuka vid Södra hällarna på Gotland:
Beståndet av alm på Gotland är Europas största, relativt oangripna bestånd. Rapporten beskriver också att om bekämpningen upphör eller minskar skulle på sikt de äldre almarna försvinna.
– Almsjukan orsakas av en svampinfektion som följer med almsplintborren. Genom att ta bort infekterade träd så hindrar man spridningsvägarna, säger Karin Wågström, skogskonsulent vid Skogsstyrelsen, i pressmeddelandet.
En kort videon som beskriver almsjukan ser du nedan: