Amelie Jenmalm går i spetsklass. Foto: SVT

Amelie 16 år: ”Här får man vara en plugghäst”

Publicerad

Berzeliusskolan i Linköping har en av landets femton spetsutbildningar dit rekordmånga sökt till hösten.

I det här klasrummet vill eleverna bli läkare, ingenjörer, forskare och arkitekter. Niorna i spetsklassen på Berzelisuskolan ligger långt över betygssnittet. De flesta har A i matte och NO och här får de vassaste högstadieeleverna större utmaningar är i en vanlig klass.

Coolt att plugga

– I spetsklassen  får man vara en plugghäst. Det är coolt att plugga när man går här, säger Amelie Jenmalm.

Bäst i klassen

Claes Wenegård är lärare i matte och NO och har undervisat i spetsklassen sedan starten. 

– De är studiemotiverade och vill satsa på bra betyg. De har ofta varit bäst i klassen på mellanstadiet och har ofta fått vara ”hjälplärare” åt sina klasskamrater. De är redo för att sikta högre.

Statlig satsning

Spetsutbildningarna är en statlig satsning som löper över åtta år med syftet är att ge duktiga elever möjlighet  till fördjupning och snabbare studietakt.

Nu är spetsutbildningen på Berzeliusskolan inne på sitt sjätte och och till hösten har 60 elever sökt till de trettio platserna, vilket är rekordmånga.

Siktar på kortare gymnasietid

Vanessa Adok har redan läst gymnasiematten pch planerar att gå två år på Berzeliusskolans tekniska program på gymnasiet, eftersom hon redan är i kapp.

– Mitt mål är att bara gå två år eftersom jag sedan i åk 8 fått vara med på gymniasieundervisningen, säger Vanesa Adok.

Behövs på arbetsmarknaden

– Vi behöver ju kompentent personal med bra utbildning inom till exempel industrin och då är det bra att det finns spetsutbildningar för de elever som kan och vill satsa, säger läraren Claes Wenegård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.