Humlor och bin är viktiga pollinatörer av en stor andel av de grödor som vi äter. Utan dem skulle mycket av vår mat försvinna. Detta vill forskarna Sandra Lindström och Lina Herbertsson från Skåne nu förhindra.
– En stor del av de vilda bina har minskat kraftigt sedan början av 1900-talet. Det här beror till stor del på att vi har gått från ett småskaligt jordbrukslandskap där det fanns mycket fältkanter och betesmarker där bina trivdes, till dessa stora jordbruk vi har idag, förklarar Lina Herbertsson.
Bristen på boplatser och föda åt bin är en möjlig orsak till minskningen. Sedan 1950-talet har bland annat utplacering av halmbalar i exempelvis åkerkanter rekommenderats av lantbruks- och naturvårdsmyndigheter. Forskarna Lina Herbertsson och Sandra Lindström undersöker nu under sommaren hur effektiv den metoden är.
Detta gör de genom att åka runt till olika lantbrukare i Östergötland och Skåne som frivilligt har ställt upp i projektet.
– Alla kan ju bidra med något. Om man nu sätter upp humlebon eller vad än man nu gör i sin trädgård så bidrar allt med någonting. Och sen tror jag också att det är mångfalden som är den största nyttan, säger Carl Olai, lantbrukare utanför Norsholm.
Vad är det värsta som skulle kunna hända om bin och humlor försvann?
– Det vill jag nog helst inte ens tänka på! 9 av 10 vilda, blommande, växter pollineras av insekter. De mest färglada blommorna vi har pollineras av humlor specifikt, och de skulle nog inte klara sig så bra. Skördarna skulle också minska, svarar Lina Herbertsson.