Bo Andersson, expert på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Branden på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Räddningstjänsten och pressbild

Användning av skum vid bränder kritiseras

Publicerad

Sedan 2016 har Naturvårdsverket, Kemikalieinspektionen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, varit tydliga med att räddningstjänster inte ska använda skum vid släckning av bränder, då det kan förgifta brunnsvatten.

Användandet av skum har gått ner de senaste åren visar en undersökning som tidningen Sveriges Natur har gjort. MSB är trots minskningen inte nöjda med att flera räddningstjänster fortfarande släcker med skum.

Finspångs Räddningstjänst sticker ut då de har använt skum oftare de senaste två åren än tidigare år. Det ska dock poängteras att det inte står något om hur mycket skum som använts vid varje tillfälle.

Finspång

Svårt att säga varför

Räddningschefen i Finspång Peter Kindblom säger att man inte har gjort någon djupare analys om varför det ser ut som det gör, men att det kan finnas flera anledningar.

En anledning kan vara att Finspångs räddningstjänst har bytt skummedel till det mindre giftiga ”One Seven”. Då kan brandmännen ha blivit mer benägna att använda skum som släckningsmedel.

Peter Kindblom, räddningschef Finspångs räddningstjänst. Foto: Privat

Räddningstjänsten i Finspång försöker att begränsa användandet och håller helt med om att skum inte är något bra för miljön. Men det finns stunder då de inte har samma bild som MSB.

– Vi måste hela tiden göra en avvägning. Vad är bäst för miljon? Är det att vräka på en massa vatten på något som brinner? Eller är det att faktiskt få branden släckt så snabbt som möjligt med lite skum? Men i grunden så är skum det sista alternativet, säger räddningschefen Peter Kindblom.

Håller inte med om valen

MSB är inte nöjda med argumentet att det står mellan mycket vatten eller skum.

– Det är för dåligt, det är mycket dåligt. Vi poängterar inte på något sätt att det står mellan en stor mängd vatten eller skum, säger Bo Andersson, expert MSB.

Istället förespråkar MSB andra släckningsmetoder, såsom vattendimma. En metod som kväver elden med mycket små vattendroppar och som använder mindre vatten än traditionell vattensläckning.

Det riktas också kritik till att många räddningstjänster inte tar till sig informationen om släckningsmetoder som MSB försöker att sprida.

– Man har inte vetskap och strävan till att vilja minimera påverkan på miljön, säger Bo Andersson, expert MSB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Finspång

Mer i ämnet