En person svetsar på ett metallstycke, vilket skapar gnistor. Personen bär skyddshandskar och en svetsmask, och arbetar på en metallplatta som är placerad på ett arbetsbord. I bakgrunden syns verktyg samt svetsutrustning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sofia Carlsson: ”Jag går industri för att det är kreativt”. I klippet ovan kan du höra fler av tjejerna berätta om hur det är att gå industriteknik. Foto: Elliot Claesson/SVT

Här är tjejerna som går industriteknik: ”Bästa linjen”

Publicerad

Prognosen är att Östergötland behöver fler industritekniker – en lösning kan vara att locka fler tjejer till utbildningarna. Curt Nicolin Gymnasiet i Finspång har en industriklass med sju tjejer.

– Vi har sett en positiv trend över några år, säger Stefan Abrahamsson, programrektor på Curt Nicolin Gymnasiet.

Terminen 2022/23 var könsfördelningen för avgångna på industritekniska gymnasieprogrammet 13.1 procent kvinnor, enligt SCB. På en klass med 30 elever innebär det ett genomsnitt på cirka fyra tjejer.

I klass två på Curt Nicolin går det sju tjejer.

– Företagen efterfrågar den kompetensen, så vi vill visa att industriutbildning även kan vara något för tjejer, säger Stefan Abrahamsson.

Samtidigt finns det ett stort intresse i branschen för fler utbildade industritekniker. Både nationellt och i Östergötland visar utbildnings- och arbetsmarknadsprognoser från SCB en risk för stor brist av kompetenta arbetare år 2035.

I Östergötland beräknas 6518 industritekniker försvinna från arbetskraften fram till år 2035, genom till exempel pension eller vidareutbildning. Under samma period uppskattas det att bara 3002 adderas till arbetskraften genom examination.

Allt detta samtidigt som efterfrågan från företagen i branschen beräknas ligga stabilt framöver.

– Generellt sett utbildas det alldeles för få industritekniker, säger Stefan Abrahamsson.

Se och hör från tjejerna som går industriteknik på Curt Nicolin i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.