Sjätteklassarna Hampus Nyberg och Albin Ljungemyr har rast.
I solskenet sitter de och lägger upp vad de ska äta för skollunch nästa vecka.
– Jag tycker att appen är jättebra. Den gör ju att personalen vet hur mycket de ska laga och vad flest gillar, säger Hampus Nyberg.
I appen får eleverna välja på tre rätter varje dag. Tanken är att både tallrikssvinn och tillagningssvinn ska minska.
– I skolorna i Linköping slängs mat för fyra miljoner kronor om året. Vi kan göra bättre saker för pengarna, till exempel köpa in bättre råvaror. Appen är en idé från en förälder, och vad jag vet så finns den ingen annanstans i Sverige, säger kostchefen Åsa Kullberg.
Styr tillagningen
Tanken med appen flera. Dels ska den ge ett riktmärke för hur mycket mat som behöver tillagas. Maten ska räcka till alla, och så lite matsvinn som möjligt är målet.
Vidingsjöskolan i utkanten av Linköping har jobbat intensivt med matsvinnet. Före jul slänges 14 kilo mat per dag på skolan och nu är svinnet nere i 4-5 kilo om dagen.
– Det har skett en stor förbättring, säger restaurangområdeschefen Camilla Öberg, som väger matrester varje dag efter avslutad lunch.
– Minst svinn är det när det är pannkakor och spagetti och köttfärssås. Mest kastar eleverna när det är populära maträtter som hamburgare, eftersom de tar mer mat än de orkar äta upp.
Tas upp i klassrummet
Läraren Lolitha Olsson har jobbat med matsvinnsfrågan i klassrummet och tycker att eleverna är snabba på att ta till sig miljöperspektivet.
– När vi fick reda på att vi slängde 14 kilo mat på skolan då ville många elever göra något åt det. Kökspersonalen kom och visade barnen hur mycket 14 kg var i frysta pannkakor. Det var massor av högar med pannkakor.
Nu ska eleverna i Vidingsjö testa appen som sedan ska utvärderas. Förhoppningen är att andra än skolelever ska kunna använda den i framtiden.
– Vi har lekt med tanken att den kan användas i äldreomsorgen. Vem vet, det kanske blir nästa utvecklingsområde, säger Åsa Kullberg.