En man i kostym besiktigar en klocka genom ett vitrinskåp, hållande en förstoringslampa nära urverket för noggrann inspektion.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Butikschefen Tor Svensson menar att det alltid märks på pantbanken när det när januari månad. Foto: David Hernqvist/SVT

Årets fattigaste månad är här – fler går till pantbanken

Publicerad

Ett nytt år innebär att fler tvingas vända på slantarna. Januari är den fattigaste månaden på hela året. Det märks hos pantbanken.

Starten på ett nytt år är för många den ekonomiskt tuffaste perioden. Inte sällan kallas januari årets fattigaste månad.

Ett välbehövligt tillskott till plånboken går att få genom att pantsätta värdefulla föremål. Något man kan göra hos pantbanken.

I Norrköping driver butikschefen Tor Svensson en pantbank och han berättar att i januari får man alltid fler kunder.

– Det har varit två tuffa år efter pandemi och en jätteinflation på det. Löner och ersättningar har inte hängt med, visst märker vi att det är tuffare tider och det är mer spring hos oss, säger han.

Så fungerar det på pantbanken

Genom att pantsätta ett föremål kan du få tillbaka dess värde i pengar. Efter ungefär tre månader är det dock dags att köpa tillbaka ditt föremål från pantbanken. Annars säljs det ut på auktion.

– Det händer att folk inte hämtar ut sina pantsatta föremål, säger Tor Svensson.

Det vanligaste som kunder lämnar in på pantbanken i Norrköping är guld, klockor och teknik, enligt Tor Svensson.

– Är det bra tider brukar många ta större och färre lån, men är det dystra tider som nu blir det fler och mindre lån, säger han.

Se mer i videon ovan när Tor Svensson berättar om januarirusningen på pantbanken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.