Nu är enda chansen för arkeologerna att dokumentera resterna av det innan kajen grävs upp och marken saneras.
– I ett sådant här område vore det väldigt roligt om vi kunde hitta någon del från ett gammalt fartyg, säger arkeolog Magnus Stibéus.
Stort saneringsarbete
Fredrik Wallin, projektledare för bostadsprojektet Inre hamnen, tycker det är spännande att få veta mer om platsen innan man bygger.
– Vi försöker fånga upp en del av hamnens historia till det nya bostadsområdet. Vi vill gärna ta upp att det har funnits en tidigare varvsverksamhet med en torrdocka i hamnen.
Parallelt med utgrävningarna pågår ett stort saneringsarbete. Där den gamla gasklockan stod har föroreningarna gått så djupt ner i marken som sju meter. Arbetet kommer att ta tid och det blir kostsamt, 100 miljoner kronor kostar saneringen bara vid gasverket, men hela området ska saneras, däribland en gammal torrdocka.
– Vi har fått bidrag till saneringen av kolkajen och vi kommer även söka bidrag till gasklockan. Men det är konkurrens om de här bidragen då det finns många förorenade platser i Sverige. Det är Naturvårdsverket som till sist bestämmer om vart pengarna gör mest nytta, säger projektledare Fredrik Wallin.
De första husen ska vara färdigbyggda och inflyttningsbara till år 2020.