”Att behöva ta till så här drastiska åtgärder med en nedläggning, som drabbar både människor och en liten ort som Boxholm, är självklart mycket tråkigt. Men Arla måste följa utvecklingen och anpassa vår verksamhet efter det som skapar mest värde för våra ägare, mjölkbönderna”, säger Arlas presschef Erik Bratthall i ett pressmeddelande.
– Jag har inga ord, jag känner mig så bedrövad. Jag har inte haft någon hint om det här, säger Britt-Mare Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande.
Boxholms landmärke
I Boxholm arbetar 24 personer på mejeriet. Man ”väger in” 18 miljoner kilo mjölk om året, varav ungefär 20 procent är ekologisk mjölk.
– Boxholm är ju förknippat med Boxholms ost och det är vårt landmärke helt enkelt, säger Britt-Marie Johansson.
”Kom som en kalldusch”
Enligt en anställd på mejeriet visste inte personalen någonting om neddragningen i Boxholm.
– Det är otroligt sorgligt. Det kom som en kalldusch. Vi visste ingenting. Vi fick beskedet klockan 12 idag, säger en av de anställda till SVT Öst.
Ingen representant för Arla på mejeriet i Boxholm vill uttala sig om flytten till SVT Nyheter Öst, utan hänvisar till presschefen centralt.
Boxholms kommun har totalt 5437 invånare.
Fakta: Boxholms ost
På 1890-talet anlades mejerier vid Boxholms bruk, Mellansjö och Somvik. Specialiteten blev ”helfet, storpipig skogsbetesost”.
1939 byggdes det nuvarande mejeriet.
1952 tillverkades Sveriges första gräddost, den som fortfarande säljs som Boxholms gräddost.
2009 Blev företaget Årets uppstickare inom livsmedelsindustrin.
2011 Köptes mejeriet upp av Arla.