Mia Stuhre, projektledare för Almedalsveckan

Almedalsarrangören om uppropet efter NMR:s närvaro: ”En jättebra markering”

Uppdaterad
Publicerad

Efter näringslivets upprop under hashtaggen #näringslivetbackarupp till polis och arrangörer mot nazistiska Nordiska Motståndsrörelsens (NMR) närvaro under Almedalsveckan svarar nu Region Gotlands projektledare Mia Stuhre på de krav som organisationerna ställt.

– Jag kan tycka att det är en jättebra markering att vi allihop hjälps åt för att få till en förändring. Däremot skulle jag gärna se att de även riktar det här uppropet högre upp, till vår regering. Region Gotland har gjort det vi har sett att vi har kunnat göra, säger Mia Stuhre.

Kommer att se över vad man kan göra

Region Gotlands politiker tog bland annat beslut om att neka markupplåtelse till NMR.

Almedalen 2018

– Så utifrån de verktyg vi haft så har vi agerat. Däremot har vi ju inte någon makt över polisens tillståndsgivande när det gäller torgmöten och demonstrationsrätt, och inte heller val av plats.

Hur kommer ni att hantera de här kraven?

– Vi kommer definitivt att se över vad vi kan göra, om det finns något annat som ligger i Region Gotlands makt att hantera, säger Mia Stuhre.

Behöll de öppna talarplatserna

Man har tidigare diskuterat om att ta bort de öppna talarplatserna.

– Men samtidigt kommer det att drabba andra aktörer som använder möjligheten. Och det är ju inte en demokratisk åtgärd att minska på möjligheterna att tala, så därför beslöt vi att ha dem kvar i år, säger Mia Stuhre.

Vad skulle det innebära om näringslivet hoppar av Almedalsveckan?

– Försvinner en part så haltar det. Det är viktiga aktörer och vi behöver ha med alla på samma mötesplats om vi ska få till samhällsförändringar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2018

Mer i ämnet