Vid ett informationsmöte i Valdemarsvik är det starka känslor. Flyktingarna där vill inte flytta från orten. Någon säger att han ska låsa in sig i sitt rum och vägra komma ut när Migrationsverket kommer.
– Jag är chockad, vår lägenhet är inte ett slott men det är en trygghet, det är vårt hem, säger Nour Al-Baaj som efter att ha flytt från Syrien kämpat under många år för att få en fast plats för sin familj.
150 personer tvingas flytta från Valdemarsvik
Migrationsverket har 13 000 asylsökande i sina boenden runt om i landet, men nu vill man effektivisera verksamheten, dels för att man har väldigt få asylärenden nu, det lägsta antalet på mer än 20 år och dels för att man vill ha alla asylsökande i boenden nära de fem städer där asylärenden prövas, det vill säga Boden, Uppsala, Stockholm, Göteborg och Malmö.
– Var är mänskligheten? De på Migrationsverket ser inte de här som människor utan bara som akter, säger Nhela Ali (S) som jobbat med flyktingarna i kommunen under många år och som nu också är kommunalråd i kommunen.
Med 50 flyktingbarn i skolor och förskolor kan nu hela avdelningar komma att stängas med kort varsel.
Migrationsverket gör sig av med personal
Migrationsverket varslade ett 80-tal personer om uppsägning tidigare år och för några veckor sedan kom beskedet att ytterligare 172 varslas. I Östergötland är det nu närmare 500 flyktingar som måste flytta från sina lägenheter i Valdemarsvik, Finspång och Norrköping. Många av dem kan tvingas flytta redan under julveckan. Tobias Lundin är tillförordnad chef på Migrationsverket Öst:
– Jag förstår att det kan vara tufft och jobbigt att flytta från en plats där man trivs, men Migrationsverkets boenden är tillfälliga.