Driftansvarig Peter Olsson och SVT:s reporter Patrik Widegren tar en rundtur i det nya vattenverket. Foto: TT/Vern Fisher/SVT

Avsaltat havsvatten i kranarna på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att somrarna blir allt torrare och regnmängderna mindre så blir avsaltat havsvatten allt viktigare för Gotlands vattenförsörjning. I sommar kommer det nya bräckvattenverket i Kvarnåkershamn att tas i drift.

Den 1 juni så tas det nya verket i drift. Då kommer hushåll på de södra delarna av Gotland att använda havsvatten från det nya vattenverket.

Processen är effektiv och till en början blir vattnet faktiskt för rent.

– Vi har stora filter med kalk som vi använder för att få upp en alkalinitet och kalciumnivå i vattnet. Det gör vi för att vattnet ska bli drickbart och smaka bra, säger Peter Olsson, driftansvarig, Region Gotland.

Driftansvarig Peter Olsson och SVT:s reporter Patrik Widegren tar en rundtur i det nya vattenverket. Foto: SVT

Saknas vattenledningar

Men innebär då det här att Gotland kan slippa oro för vattenbrist? Nej inte riktigt än i alla fall.

Ännu är inte alla ledningar dragna på land, vilket innebär att den fulla kapaciteten på verket inte kommer till nytta. Först år 2020 och framåt kommer den stora skillnaden att märkas.

Men att avsaltat vatten är en del av framtiden – står nu helt klart.

– Det här är bra och välbehövligt, främst för södra Gotland, säger Peter Olsson.

– Det här är bra och välbehövligt för södra Gotland, säger Peter Olsson, driftansvarig, Region Gotland Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet