Susanne Pettersson, chef för Region Gotlands VA-avdelning, bevakar noga grundvattennivåerna. Foto: SVT//TT/Hasse Holmberg

Fortsatt oro för låga vattennivåer på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Efter den extremt torra sommaren 2018 så finns en oro för att årets sommar ska bli likadan. På Gotland håller man koll på grundvattennivåerna och jobbar ständigt med att spara och att hitta nya dricksvattenkällor. Redan den 1 april börjar årets bevattningsförbud att gälla.

– Just nu har vi inte våra grundvattentäkter fulla, och inte våra träsk (sjöar red.anm.) heller. Men även om vi skulle få de fyllda så såg vi efter förra årets torka att det inte räcker till. Så bevattningsförbudet är en försiktighetsåtgärd ifall vi får en sommar som 2018, säger Susanne Pettersson, chef för Region Gotlands VA-avdelning.

Torr sommar tömde depåer

Vid samma tid i fjol så fanns det gott om grundvatten på Gotland. Då hade den regnigaste hösten i mannaminne fyllt på depåerna rejält. Men så kom den extremt torra sommaren, och den här våren är läget ett annat.

Gotland

– Det är mycket varierande beroende på var man är på Gotland. På vissa ställen ser det normalt ut, på andra är det mycket under det normala, säger Susanne, som känner en viss oro:

– Oro finns alltid, och jag får säga att under januari och februari så var vi mycket mer oroliga än vad vi är idag. Nu har vi fått en ”skön” påfyllnad de senaste veckorna, så då blir vi lite lugnare, säger hon.

Det är fortfarande låga nivåer i stora magasin över landet. Foto: SVT

Bevattningsförbud i många kommuner

Det var inte bara Gotland som fick dåligt med grundvatten under förra sommaren. I många kommuner infördes bevattningsförbud. I år har många en större beredskap säger Birger Wallsten, dricksvattenexpert på branschorganisationen Svenskt Vatten.

– Man har förra sommaren med sig i minnet i många organisationer. Man tänker till på reservlösningar och är även redo med information till sina kunder, om hur man sparar, och om bevattningsförbud.

Avsaltat havsvatten i kranarna

På Gotland tas ett stort avsaltningsverk i drift den 1 juni. Men även om det kommer att göra stor skillnad framöver så måste man ändå fortsätta arbetet med att spara och hitta nya sätt att tillverka dricksvatten.

– Det är det vi jobbar på. Nu har vi flera möjligheter; grundvatten, ytvatten och så kommer vi att få bräckvattenverket också. När vi får många olika råvattenmöjligheter så får vi en större säkerhet i hela vårt försörjningsnät, säger Susanne Pettersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet