Grundvattennivåerna är redan nu så låga att hela ön står inför hotet om en allvarlig vattenbrist i sommar. För att lösa vattenfrågan i framtiden så kommer det bli nödvändigt att avsalta havsvatten.
Vana vid torka
I Herrvik på sydöstra Gotland är vattenbrist inget nytt. Varje sommar kommer tankbilar med vatten hit när torkan tagit sitt grepp om trakten. Här bor Kerstin Klingvall, hon har egen brunn, och klarar sig bra säger hon, även om inte alla gör det.
– De flesta har grävt brunnar och en har vatten på sommaren och en del inte. Vi får hoppas att det regnar, men det har det varit dåligt med.
Oron stor
Grundvattennivåerna i sydöstra Sverige är de lägsta på flera decennier. På Gotland där man nu inför bevattningsförbud på delar av ön är man orolig för vattenbristen.
– Går du ut i skogen så är det torrt, och det har jag aldrig varit med om. För någon sommar sedan stod vi nästan utan vatten, det var så när att det var slut i Stångatäkten. Jag vet inte hur det ska gå, jag är orolig för den här sommaren.
Avsaltning en lösning
Nu har man på allvar börjat titta på långsiktiga lösningar som att att använda avsaltat havsvatten. I Herrvik byggs just nu en anläggning som från och med juli ska förse cirka 2 000 personer i trakten med dricksvatten. En liknande större anläggning planeras också i Kvarnåkershamn på andra sidan av ön. Även Visby finns med i planerna.
– Det känns bra, det är sådan kris här. Vi måste vara självförsörjande på vatten, säger Tommy Gardelll.