Truls Molin är ett av de barn som lär sig spara vatten. Foto: Claudio Bresciani SCANPIX/SVT

Barnen ska sätta press på föräldrarna att spara vatten

Uppdaterad
Publicerad

Vattenbrist hotar Gotland även den här sommaren. Nu hoppas regionen att barnen ska bidra till att rädda situationen.

15 meter under markytan finns det grundvatten som går ut i kranarna till en stor del av befolkningen på Gotland. Vattentäkten vid Langs Hage i Visby, är en av de viktigaste.

Varje vecka mäts vattennivån här, det gäller att hålla koll på alla förändringar.

Vattenbristen på Gotland

– För årstiden är nivåerna normala, men vi har en lång sommar framför oss, och vi vet inte hur hösten blir, säger Susanne Pettersson, chef för Region Gotlands VA-avdelning.

Osäkert hur mycket vatten som finns

Mätresultaten förs in i Region Gotlands system för att kunna jämföras med tidigare år. Det ser något bättre ut nu än vid samma tidpunkt i fjol. Samtidigt visar SGU:s siffror för mars att nivåerna fortfarande är mycket under det normala.

Susanne Pettersson, chef för Region Gotlands VA-avdelning, och driftteknikern Roland Hoas pejlar nivån i vattentäkten Foto: SVT

– Vi har bra nivåer men med tanke på hur det var i fjol så är vi inte säkra på hur mycket vatten det egentligen finns, säger Susanne Pettersson som befarar att nivåerna snabbt kan sjunka i sommar.

Rekordtidigt införs därför den 15 april ett bevattningsförbud över hela Gotland. Det innebär ett förbud för dem som använder kommunalt vatten att vattna med slang, tvätta bilen med slang, eller fylla poolen till exempel.

Barnen sätter press

Samtidigt intensifierar man nu den spara-vatten kampanj som regionen använde förra året. Förutom fastighetsägare och alla besökare vänder man sig också till skolbarnen som nu får veta hur viktigt det är att spara vatten.

Barnen får göra experiment med vatten. Foto: SVT

– Vi vill få till en beteendeförändring. Vi tror att om vi går via barnen, i skolorna, så kommer de att komma hem och sätta lite press på föräldrarna, säger Peter Daun, informatör på Region Gotland. 

Förbrukningen har minskat

Kampanjen som inleddes förra året har haft effekt. Sedan i höstas har det skett en bestående minskning av vattenåtgången med 10 procent. Förhoppningen är nu att det kommer mycket regn den närmaste tiden, och att man lyckas spara ännu mer vatten.

– Vi vet inte hur hösten kommer att bli. Det som gjorde det så tufft 2016, var egentligen hösten 2015. Så det är därför vi redan nu håller igen lite för annars så kan vi få en riktigt, riktigt tuff sommar 2018, säger Susanne Pettersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenbristen på Gotland

Mer i ämnet