– Länsstyrelsen är det största hindret i omställningen till ett hållbart energisystem, säger Tore Wizelius, projektledare för Vikboland Vind.
Miljöprövningsdelegationen som har avslagit vindkraftparken hänvisar till att den kan störa den växande havsörnspopulationen.
– Det är ett område som är väldigt havsörnstätt och här är risken stor. Det är ett känsligt område ur den aspekten, säger Karin Sigvardsson, miljöskyddsdirektör på Länsstyrelsen Östergötland, och tillägger att det är en mycket skyddsvärd fågel och även om de har ökat är det så att känsligheten för påverkan finns kvar och är stor.
Innebär det här att man inte kan ha vindkraftverk kustnära?
– Det kan man, men kanske inte just i de områden där det är väldigt gott om havsörn, säger Karin Sigvardsson.
– Det är en lögn att de flyger in i vindkraftsparken. Även om det kan hända någon gång, så finns det inga belägg för att vindkraft tar död på örnarna. Som att man skulle vara tvungen att ha någon som går före bilarna med en varningsflagg, ifall en skyddad fågelart skulle flyga framför rutan, säger Tore Wizelius.
Beslutet kommer överklagas
Vidare säger han att vindkraftparken skulle ligga i utkanten av området där havsörnarna befinner sig och han menar att den inte utgör någon risk för havsörnarna, som enligt honom bor 2,5 km bort.
– Vi har ställt krav på kompletteringar och vi tycker att deras inventeringar inte till fullo lever upp till de krav där man kan visa detta. Man har inventerat befintliga boplatser, men man har överhuvudtaget inte tittat på om det finns andra häckningsplaser, säger Karin Sigvardsson.
Beslutet kommer nu att överklagas.
– Både vi och kommunen kommer att överklaga. Kommunen måste förverkliga sin energiplan, säger Tore Wizelius.