Barn som överlevt cancer får ofta bestående funktionsnedsättningar – och Barncancerfonden har startat en rättshjälp för att stötta unga vuxna som inte får aktivitetsersättning från Försäkringskassan. Hör Katarina Gold förklara varför det behövs. Foto: SVT

Barncancerfonden startar rättshjälp för canceröverlevare som mist sin ersättning

Publicerad

Barncancerfonden har startat juridisk rådgivning för att hjälpa barncanceröverlevare att få rätt till ersättning från Försäkringskassan.

– Det här problemet är stort och vi behöver därför gå in och agera. Men självklart borde det inte behövas, säger Katarina Gold, operativ chef för Barncancerfonden.

Sju av tio barn som överlever cancer får olika komplikationer, enligt Barncancerfonden. Av dem drabbas 30 procent mycket svårt.  Det handlar till exempel om strålningskador, hjärnskador, syn- och hörselnedsättningar och hjärntrötthet.

– Vi ser att det behövs ökad kunskap hos Försäkringskassans handläggare om vad det här innebär. Och också en ökad kunskap för att kunna hantera de avancerade läkarintyg som de här personerna får, säger Katarina Gold.

Granskning: Ett riktigt jobb

Barncancerfonden har startat en rättshjälp för unga vuxna som har överlevt cancer och som har bestående funktionsnedsättningar som gör att de har svårt att arbeta heltid.

I videon här ovanför berättar hon varför.

Idag presenterade en statlig utredare ett förslag som innebär att arbetsförmågan inte ska prövas utifrån tänkbara hypotetiska jobb – utan utifrån jobb som faktiskt existerar på arbetsmarknaden.

– Det ser vi positivt på. Det är bra att man nu börjar titta på arbeten som kan vara faktiskt möjliga för individen på riktigt, säger Katarina Gold, operativ chef på Barncancerfonden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskning: Ett riktigt jobb

Mer i ämnet