Barnkonventionen och idrotten: ”Säger inget specifikt om selektering”

Uppdaterad
Publicerad

Vid årsskiftet blir Barnkonventionen svensk lag. Vad innebär det egentligen för ungdomsidrotten? Albin Adell Sjöberg, frivillig inom Unicef i Linköping, reder ut det. Bland annat den heta potatisen – selektering.

– Som ungdomstränare är det viktigt att man rannsakar sig själv. Hur ser det ut i min verksamhet idag? Hur följer vi Barnkonventionen och vilka områden behöver vi förbättra? Riksidrottsförbundet har redan sina riktlinjer och har valt att följa barnkonventionen, så det har man som förening behövt följa redan innan detta nu blir lag, säger Albin Adell Sjöberg, som varit med och tagit fram en form av handbok för idrottsklubbar om vad Barnkonventionen innebär.

Debatten har ändå gått het på senare tid. Tidningar har gjort granskningar av olika idrottsverksamheter med elitinriktning.

Ett ämne som brukar dyka upp tidigt i diskussionen är huruvida selektering av barn och ungdomar strider mot Barnkonventionen.

– Barnkonventionen säger inget specifikt kring selektering, säger Albin Adell Sjöberg.

Hör honom utveckla sitt resonemang i videoklippet här ovanför.

Barnkonventionens grundprinciper

  • Artikel 2: Alla barn har samma rättigheter och lika värde. Ingen får diskrimineras.
  • Artikel 3: I alla åtgärder som rör barn ska man i första hand beakta vad som bedöms vara barnets bästa.
  • Artikel 6: Varje barn har rätt att överleva, leva och utvecklas fysiskt, psykiskt, andligt, moraliskt och socialt.
  • Artikel 12: Barn har rätt att uttrycka sina åsikter och få dem beaktade i alla frågor som berör dem. När åsikterna beaktas ska man ta hänsyn till barnets ålder och mognad.

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.