Barnkonventionen blir svensk lag 1 januari 2020. Foto: Stina Stjernkvist/TT

FN:s barnkonvention blir svensk lag

Uppdaterad
Publicerad

FN:s barnkonvention ska bli svensk lag. Det kommer regeringen att fatta beslut om nu på torsdag och hoppas på så sätt ytterligare stärka barns rättigheter. Men juridiska experter varnar för att lagen kan få motsatt effekt.

Redan 1990 bestämdes att Sverige ska följa FN:s barnkonvention men nu ska den alltså även införas som lag.

– Regeringen tycker att det är oerhört viktigt att barns rättigheter stärks och därför gör vi barnkonventionen till svensk lag, säger barnrättsminister Åsa Regnér (S) till SVT Nyheter.

Jurister tveksamma

– Vi har tittat mycket på Norge och där har man infört barnkonventionen till norsk lagstiftning och de har väldigt goda erfarenheter, förklarar Åsa Regnér (S).

Fredrik Wersäll som är hovrättspresident och andra juridiska experter varnar för att barnkonventionen är alldeles för otydlig för att bli svensk lag.

– Vi i domstolarna, vi vill ha klar och tydlig lätt tillämpad lagstiftning. Vi ska ägna oss åt rättstillämpning och inte politik, säger Fredrik Wersäll.

– Min och många andra juristers bedömning är att barnkonventionen egentligen inte lämpar sig för att göra till nationell lagstiftning. Varför inte det? Den har inte den precisionen som behövs för att kunna tillämpas i domstolar direkt.

Fredrik Wersäll menar att det finns en risk för att till exempel ett kommunalt beslut om en handikappanpassning kommer att flyttas över till domstolen. Det blir en förskjutning av ansvaret från politiker till domstolarna vilket kan skapa problem befarar han.

Statsministerns löfte drar ut på tiden

Redan i sin första regeringsförklaring 2014 slog statsminister Stefan Löfven fast att barnkonventionen ska bli svensk lag men nu föreslår man att den inte ska bli det förrän 1 januari 2020.

LÄS MER: Utredare: Barnkonvention ska bli lag

– Jag tar kritiken som många juridiska instanser kommer med på allvar och det är därför vi väntar med att låta lagen träda i kraft till den 1 januari 2020 och tiden fram till dess ska vi använda för att gå igenom annan lagstiftning för att se hur den stämmer överens med barnkonventionen och utbilda myndigheter organisationer och beslutsfattare i vad det här faktiskt innebär, förklarar barnrättsministern Åsa Regnér (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.