Barnkonventionen tema under Barnafridskonferensen

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 1 januari i år är barnkonventionen lag i Sverige. Konventionen blir också temat för årets Barnafridskonferens som hålls i Linköping 29–30 januari.

Att konventionen blivit lag innebär ett större ansvar för myndigheter, rättsväsende samt andra beslutsfattare att tillämpa barns rättigheter beslut och bedömningar, enligt ett pressmeddelande från Linköpings universitet, som arrangerar mötet.

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) och polischefen för region Mitt, Carin Götblad, kommer att medverka. Den sistnämnda håller i ett seminarie angående det ökade antalet våldsbrott som begås av barn under 15 år.

”Barn under 15 utreds normalt inte av polisen, men det ligger i hela samhällets intresse att förhindra att barn utvecklar kriminalitet”, säger hon i pressmeddelandet.

Barnkonvention

Barn­konven­tionen är ett rätts­ligt bindande inter­nationellt avtal som slår fast att barn är indi­vider med egna rättig­heter, inte för­äldrars eller andra vuxnas ägo­delar. Den inne­håller 54 artiklar som alla är lika viktiga och utgör en helhet, men det finns fyra grund­läggande prin­ciper som alltid ska be­aktas när det handlar om frågor som rör barn:

• Alla barn har samma rättigheter och värde.

• Barnets bästa ska beaktas vid alla beslut som rör barn

• Alla barn har rätt till liv och utveckling.

• Alla barn har rätt att uttrycka sin mening och få den respekterade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet