Personen står framför en bakgrund av träd med höstlöve i varierande färger. Det är en klar blå himmel som syns mellan grenarna. Personen bär en mörk jacka över en vit skjorta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I våras skickade oppositionsrådet Christian Widlund (C) in en motion till kommunstyrelsen om förändring av avfallsreglerna. Hör mer om vad undantaget innebär i klippet ovan. Foto: SVT/Linnea Burén

Beskedet: Norrköping får undantag – då kan du elda i trädgården

Publicerad

Sedan årsskiftet har ett EU-direktiv gjort det förbjudet att elda kvistar, grenar och löv i trädgården. Kommunerna har dock kunnat besluta om undantag. Ett sådant undantag fattade Norrköping beslut om under måndagen, vilket innebär att alla kommuninvånare som bor utanför ett detaljplanerat område får elda på tomten.

I januari 2024 kom ett nytt EU-direktiv om återvinning som påverkade hur trädgårdsavfall skulle hanteras. Det blev förbjudet att elda avfall på tomten. Trädgårdsavfallet skulle istället komposteras eller lämnas till närmaste avfallsstation.

Kommunen gör undantag

Varje kommun fick dock möjlighet att besluta om att utfärda undantag. I Norrköping fattade gav kommunstyrelsen besked om ett sådant undantag under måndagen.

EU-direktiv

– Om man måste köra iväg avfallet långt bort till en avfallsstation så innebär det exempelvis en massa mer bilresande helt i onödan, säger Christian Widlund (C) som drivit frågan om undantag.

I våras skickade oppositionsrådet Christian Widlund (C) in en motion till kommunstyrelsen om förändring av avfallsreglerna. Hör honom och mer om vad undantaget innebär i klippet ovan.

Eldning av trädgårdsavfall

För alla som bor i ett detaljplanerat område i Norrköping så gör de lokala hälsoskyddsföreskrifterna att man inte får elda trädgårdsavfall under tiden mars – maj samt september – november.

Regeringen har lagt fram ett förslag om att ändra reglerna i hela landet så att man ska kunna elda i trädgårdar. Förordningsändringarna föreslås träda i kraft den 1 december 2024.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-direktiv

Mer i ämnet