Skolan Kunskapsljuset i Norrköping uppvisar allvarliga brister och föreläggs med vite. Foto: SVT

Beslutet: Kunskapsljuset kan få böta 600.000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Den muslimska friskolan Kunskapsljuset i Norrköping, som SVT Nyheter granskat under våren, får nu omfattande kritik från Skolinspektionen. Nu kräver myndigheten ”kraftfulla åtgärder”.

SVT Nyheter Öst har i en omfattande granskning kunnat visa på stora brister när det gäller skolans undervisning, studiero och behörighet bland lärarna. 

Under våren har Skolinspektionen gjort en tillsyn av skolans huvudman, föreningen Al-Noor Al-Islamia, och besökt skolan under februari och mars. 

SVT GRANSKAR KUNSKAPSLJUSET I NORRKÖPING

På onsdagen kom myndighetens utslag – ett omfattande beslut där Skolinspektionen beskriver ett stort antal allvarliga brister. Det handlar om 22 brister och Skolinspektionen har givit ett förlag på 32 åtgärder för skolan.

Kunskapsutvecklingen äventyras 

Det finns ”omfattande och allvarliga brister inom flera centrala delar av verksamheten” skriver Skolinspektionen och fortsätter:

”Tillsynen visar att skolan i praktiken saknar de personella förutsättningar som krävs för att bedriva verksamhet i enlighet med skollagens krav.” 

De 22 bristerna är så pass allvarliga att föreläggandet förenas med ett vite på 600.000 kronor om inte ”kraftfulla åtgärder” vidtas före den 13 oktober.

LÄS MER: Personal försvarar friskolan Kunskapsljuset

– Anledningen till den korta tidsfristen är att se till elevernas bästa. För oss handlar det om att varje skolelev har rätt att ha en bra dag varje dag i skolan. Barndomen går aldrig i repris, säger Maria Sundkvist chef för Skolinspektionen Linköping.

Enligt Skolinspektionen är bristerna ”av sådan allvarlig art att de allvarligt försvårar förutsättningarna för eleverna att nå målen för utbildningen och att elevernas kunskapsutveckling äventyras”. 

Även föreningens fritidshem uppvisar brister och föreläggs med ett vite på 150 000 kronor.

Passiva elever och lågt arbetstempo  

Genom intervjuer med lärare samt så kallade lektionsobservationer har Skolinspektionen kunnat konstatera att eleverna i vissa klasser på skolan inte får en strukturerad undervisning eller tillräckligt stöd från lärarna. Det leder till att ”eleverna blir passiva och att arbetstempot blir lågt”.

SVT Nyheter Öst har kunnat avslöja att Kunskapsljuset under de senaste åren fått 23 miljoner kronor i extra bidrag, så kallade strukturbidrag, från kommunen. Det är särskilda medel som ska ges till skolor där det till exempel finns många barn med särskilda behov eller vars föräldrar har låg utbildningsnivå.

LÄS MER: Utbildningsministern: ”Rena vilda västern”

Huvuddelen av de 150 eleverna på Kunskapsljuset är somalier, en del med traumatiska upplevelser i bagaget, och det omfattande strukturbidraget ska användas för att ge de här barnen samma möjligheter som alla andra barn.

Men trots det har skolan alltså stora brister när det gäller lärarnas kompetens och varken Skolinspektionen eller kommunen har kontrollerat vad pengarna har använts till, visar SVT:s granskning. 

LÄS MER: Miljoner i stöd till friskola – helt utan kontroll

Nu konstaterar Skolinspektionen samtidigt att det finns allvarliga brister när det gäller anpassningar och särskilt stöd till elever.

Ständiga slagsmål och konflikter

När Myndigheten intervjuar lärare framgår att de inte vet vad extra anpassningar är för något. De säger också att de inte vet hur man identifierar att elever är i behov av olika stödinsatser. 

Skolan får också allvarlig kritik när det gäller hur lärare bedömer och betygsätter eleverna. 

Även tryggheten för eleverna har stora brister. ”Det förekommer ständigt konflikter och slagsmål mellan eleverna” skriver Skolinspektionen i sitt beslut. 

Skolinspektionen pekar även på att personalen inte får den kompetensutveckling som de behöver för att klara sitt uppdrag. Det leder i sin tur till allvarliga brister i hur undervisningen bedrivs.

Överlag har huvudmannen inte tagit ansvar för att verksamheten bedrivs i enlighet med lagens krav när det gäller elevernas kunskapsresultat, trygghet, stöd och studero.

Det här är något som Skolinspektionen finner ”anmärkningsvärt”... ”mot bakgrund av att skolan närmast helt saknar legitimerade och behöriga lärare”. 

LÄS MER: Här svarar skolan på kritiken från Skolinspektionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT GRANSKAR KUNSKAPSLJUSET I NORRKÖPING

Mer i ämnet