Efter flera vargangrepp söder om Söderköping så har länsstyrelsen nu beslutat om skyddsjakt. Foto: SASCHA STEINBACH / EPA / TT

Skyddsjakt på varg inleds efter sommarens upprepade angrepp

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera vargangrepp på gårdar söder om Söderköping så har Länsstyrelsen Östergötland nu tagit beslutet för skyddsjakt efter varg.

Under sommaren har flera gårdar i sydöstra Östergötland blivit utsatta för vargangrepp. Trots att akutåtgärder har genomförts så fortsätter attackerna.

– Vi ser att angreppen från varg i området fortsätter och Länsstyrelsen vill med detta beslut förhindra ytterligare allvarlig skada på tamdjursbesättningar, säger Kristoffer Hellberg, tf chef vid avdelningen för djur, landsbygd och livsmedel vid Länsstyrelsen Östergötland, i ett pressmeddelande.

Varg i Östergötland

I nuläget finns inget nytt vargrevir bekräftat i området och DNA-analyser visar att två olika vargar, en hane och en hona från reviret Söderåsen i Skåne, är ansvariga för tre av angreppen.

Tillståndet gäller fram till och med den 25 augusti 2024 och jakten får starta inom ett avgränsat område som delas av Söderköpings, Valdemarsviks och Åtvidabergs kommuner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Östergötland

Mer i ämnet