Länsstyrelsen Östergötland har beviljat skyddsjakt på varg i delar av Söderköping och Valdemarsviks kommun efter flera attacker på tamboskap. Foto: Junge, Heiko

Skyddsjakt på varg i Söderköping och Valdemarsvik

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Östergötland har beslutat om ny skyddsjakt på varg i delar av Söderköpings- och Valdemarsviks kommun.

Syftet med jakten är att begränsa skada på tamboskap. Det har i området inträffat två angrepp på får inom en kort tidsperiod. Det ena angreppet inträffade den 31 augusti och det andra den 15 september.

– Vid den första incidenten dog ett vuxet får och två fick avlivas efter angreppet, och vid det andra tillfället blev fyra får dödade och tre försvunna, säger Kristoffer Hellberg, tillförordnad chef vid avdelningen för djur, landsbygd och livsmedel vid Länsstyrelsen Östergötland

Varg i Östergötland

I början av oktober fick länsstyrelsen en ansökan om skyddsjakt och den 9 oktober beviljades skyddsjakt.

I anslutning till hage

Jakt får påbörjas i eller inom ett avstånd om 200 meter från hage med tamdjur.

– Det är för att skydda djuren som finns i områdets hagar, säger Kristoffer Hellberg.

Om varg observerats i eller inom 200 meter från hage med betande tamdjur får vargen spåras eller förföljas med hund från observationsplatsen och fällas inom hela skyddsjaktsområdet. När vargen inte längre kan spåras eller förföljas ska jakten avbrytas.

Syftet med jakten är att begränsa allvarlig skada på boskap i området. Skyddsjakten börjar gälla omedelbart och fram till och med den 31 oktober.

Tidigare skyddsjakt i samma område

Länsstyrelsen har tidigare beviljat skyddsjakt i området efter flera dödliga attacker på får. I början av september sköts två vargar i området.

Hur kommer det sig att ni återigen beviljar skyddsjakt inom de här området?

– Det är för att det denna gången rör sig om en annan vargindivid, säger Kristoffer Hellberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Östergötland

Mer i ämnet