– Fyra får dog i samband med angreppet och det saknades tre får direkt efter angreppet, enligt länsstyrelsen besiktningsrapport säger Richard Larsson, vilthandläggare på myndigheten.
”Försöker få reda på mer om vad det är för varg”
Han berättar vidare att länsstyrelsen nu väntar på analyssvar av DNA, för att få reda på vilken individ som utfört angreppet.
– Vi försöker nu få reda på vad det är för varg som genomfört angreppet som inträffade den 15 september.
Att det nu har inträffat två angrepp i Valdemarsvik räcker inte för skyddsjakt. Den 31 augusti dödades ett får av varg och två fick avlivas efter attacken.
Är inte två angrepp skäl nog för skyddsjakt?
– I ett område där vi inte har stationär förekomst av varg är det väldigt svårt att förutse om en varg kommer vara kvar i området eller om det är en varg på vandring, säger Richard Larsson.
Svårt att motivera skyddsjakt
Vad det gäller angreppet i månadsskiftet augusti/september visar DNA analys från bett att det handlar om en hane från Skåne. Innan man vet vad det är för varg som angrep får i söndags, finns i nuläget inga planer på skyddsjakt.
– Det är väldigt svårt att motivera skyddsjakt innan vi vet mer om vargen som var inblandad i de senaste angreppet, säger Richard Larsson.
Sedan tidigare har Länsstyrelsen fattat ett nytt beslut om förlängd skyddsjakt efter varg i området kring Fågelmossenreviret i Motala kommun. Tillståndstiden för skyddsjakten förlängs till och med den 30 september.
Två vargar fälldes den förste september under ett pågående angrepp på får i Söderköpings kommun.
I samband med attackerna i Söderköping intervjuade SVT Nyheter Öst Kristin Yderfors (C) ledamot i viltdelegationen angående sommarens angrepp på tamboskap i området: