Emma Höök biolog SVA obducerar varg, (vargen på bilden är inte någon av de vargarna som skjutits i Östergötland) Foto: Joakim Nordblom/SVA

Vargarna i Söderköping är obducerade: ”Det var två fina individer”

Uppdaterad
Publicerad

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA har nu obducerat de två vargarna, som sköts i Östergötland under ett pågående angrepp den 1 september.

Det rör sig om två unga djur, en hane och en tik.

– Vår bedömning är att det är två fjolårsungar och honan har inte reproducerat sig, säger Emma Höök, biolog vid SVA som genomfört obduktionen.

Varg i Östergötland

Vargarna som sköts under en pågående attack på får i Söderköping ska enligt biologen ha varit två friska individer.

– De var två välmatade vargar som var i gott hull och normalmusklade. Vi fann får i magsäcken, så det är de senaste de ätit, säger Emma Höök.

Flera skott

Det har under sommaren inträffat flera vargangrepp i Söderköping och den 6 augusti fattade Länsstyrelsen beslut om skyddsjakt och den 23 augusti förlängdes skyddsjaktperioden.

Då vargarna sköts under ett pågående angrepp är det i linje med Jaktförordningens paragraf 28, som innebär att varg får dödas för att skydda tamdjur om det inte går att skrämma eller avbryta angreppet.

Obduktionen visar att den ena vargen skjutits med ett skott och den andra med två. Då vargar har ökat i antal märker SVA att de får in fler vargar för obduktion.

– Ja det har ökat. Vi får in allt fler rovdjur att hantera säger Emma Höök.

Emma Höök biolog vid SVA obducerade vargarna som fälldes i Söderköping. Hon berättar att vargarna var i gott hull och välmående. Foto: Jonas Förare/SVA

För att få reda på mer om ursprung och genetik skickas en muskelbit från vargarna på analys till Grimsö forskningsstation.

Hör Kristoffer Hellberg på länsstyrelsen berätta mer om hur vargarna fälldes i klippet nedan.

Varg.Kristoffer Hellberg på Länsstyrelsen i Östergötland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi har varit på platsen och bedömer att allt har gått rätt till enligt paragraf 28. Båda vargarna som fälldes var inblandade i angreppet och de hade hunnit döda ett av fåren, säger Kristoffer Hellberg på Länsstyrelsen i Östergötland Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Östergötland

Mer i ämnet