Varg.Kristoffer Hellberg på Länsstyrelsen i Östergötland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Att det fälls två vargar är väl inte så vanligt”, säger Kristoffer Hellberg på Länsstyrelsen i Östergötland. Se och hör mer i klippet. Foto: SVT

Två vargar har skjutits i Söderköping – attackerade får

Uppdaterad
Publicerad

Två vargar, en hane och en hona har fällts under ett pågående tamdjursangrepp i Söderköping.

Det var under söndagen som varghanen och varghonan sköts, när de dödat ett får i Söderköpings kommun.

Då vargarna sköts under ett pågående angrepp är det i linje med Jaktförordningens paragraf 28, som innebär att varg får dödas för att skydda tamdjur om det inte går att skrämma eller avbryta angreppet.

– Vi har varit på platsen och bedömer att allt har gått rätt till enligt paragraf 28. Båda vargarna som fälldes var inblandade i angreppet och de hade hunnit döda ett av fåren. Vargarna har transporterats till Statens veterinärmedicinska anstalt för obduktion, säger Kristoffer Hellberg, tillförordnad chef för Avdelningen för djur, landsbygd och livsmedel.

Flera angrepp i Söderköping

Det har under sommaren inträffat flera vargangrepp i Söderköping och den 6 augusti fattade Länsstyrelsen beslut om skyddsjakt och den 23 augusti förlängdes skyddsjaktperioden.

DNA-analys från betten på de rivna djuren har visat att det var två olika angripande vargar, en hane och en hona från reviret Söderåsen 1 i Skåne, som var inblandade i tre av angreppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.