Kristin yderfors (C) ledamot viltdelegationen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kristin Yderfors (C) ledamot i vildelegationen berättar om de stora intresset för mötet som handlar om varg Foto: Lovisa Gelin/SVT

Efter flera angrepp – möte om vargen i Söderköping

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tiden har det inträffat flera vargangrepp på tamboskap söder om Söderköping och på tisdagen håller Centerpartiet en av sina temakvällar på just temat varg.

– Vi har de här temat just nu med anledning av de senaste tidens angrepp, säger Kristin Yderfors, centerpartist och ledamot i viltförvaltningsdelegationen.

DNA- analyser har visat att det är två vargar som har orsakat skada för lantbrukare med får på gårdar i runt Söderköping under sommaren.

Varg i Östergötland

Länsstyrelsen tog också nyligen beslut om skyddsjakt efter att flera angrepp inträffat.

Laddat ämne

Idag tisdag har Centerpartiet med anledning av den senaste tidens angrepp kallat till ett informationsmöte om varg och förvaltningsplanen.

Vad tänker du om att ämnet är så laddat?

– Det är väldigt polariserande. Vissa är anti varg, vissa vill ha väldigt mycket varg. Den stora gruppen står väl däremellan, men det är inte där dialogen förs och sen att stämningen blir väldigt hotfull från bägge håll. Det är olustigt, säger Kristin Yderfors.

Skyddsjakt

Kan man skydda tamboskap på annat sätt än genom skyddsjakt?

– Ja rovdjursavvisande stängsel har en preventiv effekt. Men den är aldrig hundraprocentig, säger Kristin Yderfors.

Hon menar att det endast är vissa individer som går på tamboskap och att den skyddsjakt som är aktuellt, behöver bli effektivare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Östergötland

Mer i ämnet