Bilderbok inför operation lugnar barn

Uppdaterad
Publicerad

Att operera sig för första gången kan vara både ovisst och skrämmande. Men på Vrinnevisjukhuset i Norrköping har bilder som visar hur dagen på sjukhuset ska gå till förenklat operationerna både för patienter och personal.

– Många barn var inte alls förberedda. Det kunde bli hysteriskt, och för oss som ska söva var det ett jätteproblem, ibland nästan en brottningsmatch, berättar Gunnar Svensson, narkossjukskötare på öron-näsa-hals-kliniken på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

Det var han som tillsammans med kollegan Elisabeth Nilsson ville förändra situationen.

– Vi kände att vi saknade ett instrument för hur vi tar emot våra patienter, så vi tittade på hur andra sjukhus arbetar och fick inspiration till att arbeta med bilder, fortsätter Gunnar Svensson.

Resultatet blev en bok med löstagbara bilder som steg för steg beskriver hur operationsdagen kommer gå till. En kopia på bilderna skickas ut till barn mellan 2-12 år och även de med kommunikationssvårigheter och kognitiv funktionsnedsättning.

”Såg allt som ett äventyr”

För varje moment som genomförs under dagen får barnet flytta tillhörande bild till slutet av boken. På så sätt blir patienterna mer delaktiga och förberedda på vad som ska hända.

– Det är jättebra, barnen får inblick i vad de ska gå igenom och blir lugnare. Vår dotter tycker det är jätteroligt, hon går och plockar med bilderna och visar dem för sina dockor, säger Niclas Sandell som är pappa till Louva Sandell som ska opereras när SVT besöker sjukhuset.

Han är inte ensam om att uppskatta initiativet.

– Föräldrar har sagt att de inte trodde att deras barn hade klarat operationen utan de här förberedelserna. En annan sa att deras barn såg allt som ett äventyr. Han nästan längtade efter att få komma hit till sjukhuset, berättar Elisabeth Nilsson, operationssjuksköterska.

Lugnare arbetsmiljö

Överläkare Lars-Göran Käll har också upplevt de positiva reaktionerna och anser att projektet är en av de bästa åtgärder som genomförts för att för att effektivisera avdelningens verksamhet.

– Det blir en lugnare arbetsmiljö för dem som är i operationssalen. Barnen gråter och skriker inte lika mycket och behöver därför inte hållas lika hårt som tidigare och det gör ju allt bättre för personalen, säger han.

Men det är ju en ganska enkel åtgärd, hur kommer det sig att det ger sådan stor effekt?

– Det enkla är ofta det geniala. När man får information inför någonting som är otryggt och osäkert, då blir man lugnare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.