Biologiska markör bakom dyskalkyli undersöks Foto: SVT

Räknesvårigheter kan ha biologisk förklaring

Uppdaterad
Publicerad

Forskning om dyskalkyli, eller räknesvårigheter, har bedrivits vid Linköpings universitet i flera år. Men nu ska forskarna undersöka om det kan finnas biologiska orsaker bakom.

– Vi kommer titta specifikt på barn som är mellan 10 till 12 år och jämföra hur deras hjärnaktiveringsmönster ser ut när de får lösa olika typer av matematiska problem i en hjärnscanner, säger Kenny Skagerlund, universitetslektor vid Linköpings universitet.

Dyskalkyli antas vara ungefär lika vanligt som dyslexi, men trots det är det inte alls lika välutforskat. Kenny Skagerlund är en av 12 av Hjärnfondens stipendiater 2020. Den totala stipendesumman är 300 000 kronor per år.

Se mer i klippet ovan.

Dyskalkyli

Dyskalkyli innebär att man har stora svårigheter att klara matematik i vardagen och att hantera information med siffror. Ofta märks svårigheterna redan i förskoleåldern. Symptom på dyskalkyli kan till exempel vara att barnet har stora svårigheter att automatiskt uppfatta antal eller mängd, har svårt att räkna ut även låga tal eller har stora svårigheter att lära sig klockan.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet