Minna Wretemark, volontär på Blågula Bilen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det blir en otrolig samhörighet när man binder ihop hela landet med människor som gör det på sin fritid för att hjälpa andra”, säger volontären Minna Wretemark. Foto: Hadeel Ibrahim

Blågula Bilens stöd ökar – ”Fantastiskt roligt att se”

Publicerad

Trots en kraftig minskning av pengar som skänks till Ukraina överlag har stödet till volontärverksamheten Blågula Bilen ökat. ”Vi tror att många ser att vi är effektiva och att pengarna kommer till nytta”, säger volontären Minna Wretemark, som själv åkte med förnödenheter till det krigsdrabbade landet.

Idén är enkel: köpa en begagnad lastbil, fylla med det som behövs, åka ner till Ukraina, lämna bilen där och åka tillbaka . Så fungerar initiativet Blågula Bilen, som startades av Take Aanstoot i april 2022, och växt i hela landet.

För drygt ett år sedan anslöt Minna Wretemark sig som volontär.

– Jag såg vad som hände i Ukraina och kände att jag ville göra mer än att se på och då var Blågula Bilen något som fanns nära, säger hon.

Vad fick dig att börja som volontär?

– Det som händer är fruktansvärt och det drabbar många människor. Det känns väldigt positivt att kunna göra någonting. Även om det är en liten del man gör så är det bättre än att bara titta på.

Blågula Bilen har blivit mycket större under 2023. Antalet donatorer ökar hela tiden, både privatpersoner och företag. I oktober 2023 har verksamheten ökat med 55 procent i donationer jämfört med samma månad förra året, berättar volontären som jobbar med ekonomi.

– Det är fantastiskt roligt att se och vi tror att många ser att vi är effektiva och att pengarna kommer till nytta för Ukraina.

Idag har Blågula Bilen ungefär 160 volontärer. Volontärerna åker med bilar ett par gånger i månaden. Under oktober levererades 31 fordon, och under 2023 har det levererats ungefär 300 fordon – i snitt ett fordon om dagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.