• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Trollhättan i Trollhättans kommun, Västra Götalands län. Det brinner just nu kraftigt i ett industriområde på Stallbackavägen. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

Kristdemokraterna, med partiledaren Ebba Busch Thor, anordnade familjemanifestation i Norrköping. Foto: Jenny Widell/SVT

Blått tåg bland de röda fanorna

Uppdaterad
Publicerad

Första maj brukar betecknas som arbetarrörelsens dag. Men på senare år har även andra partier börjat ta plats. I Norrköping höll Kristdemokraterna sin så kallade familjedag.

– Vi passar på att flytta runt den här familjemanifestationen på lite olika håll. För två år sen var vi i Linköping och fick ett väldigt bra mottagande av östgötarna, så jag är glad över att vara här i Norrköping idag, säger Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.

Deras blå tåg av människor väckte viss uppmärksamhet när de vandrade fram mot den scen som Ebba Busch Thor senare skulle hålla tal på, men det var inget som verkade bekymra de som bar på röda fanor denna dag.

– Egentligen bryr jag mig inte så där rasande mycket. Visst kan det vara lite provocerande att man väljer just första maj... Men å andra sidan, första maj ÄR arbetarrörelsens dag och det påverkas i väldigt liten utsträckning av att ett parti som inte tillhör arbetarrörelsen också passar på att samlas, säger Norrköpings kommunalråd Lars Stjernkvist (S).

S-vallöfte till pensionärer

Medan Kristdemokraternas partiledare i sitt tal betonade vikten av familjen i sitt tal så var Socialdemokraternas ämne för dagen vikten av att se till att landets pensionärer får det bättre. Tidigare på dagen kom beskedet att Socialdemokraterna vill höga pensionen med upp till 600 kronor i månaden – ett vallöfte som presenterades i samband med att S-ledaren och statsministern Stefan Löfven besökte ett äldreboende i Södertälje.

”Haft fyra år på sig”

Kd:s Ebba Busch Thor vill också göra det bättre för pensionärerna – men lät sig inte imponeras av S-vallöftet.

– Jag är lite förvånad över att det här är ett vallöfte som kommer nu när man haft fyra år på sig att faktiskt budgetera för en förbättring av pensionärernas situation, säger Busch Thor till SVT Nyheter Öst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.