– Jag vill inte framstå som teknikfientlig men jag tycker vi att borde diskutera frågan om hur sårbara vi gör oss – för varje nytt steg vi tar inom lantbruket, säger lantbrukare Peter Borring.
Som en del i Innovation Week lyfte utvecklingscentrumet Vreta Kluster utanför Linköping den pågående digitaliseringen inom lantbrukssektorn. Hur robust är den nya tekniken egentligen och hur sårbart blir lantbruket vid en eventuell krissituation – där all data och digitala system kanske försvinner?
– Jag tror att vi måste vara försiktiga. Vi ser en tendens till att vi övervärderar den nya tekniken och tror att den ska lösa alla problem och glömmer de biologiska grunderna – som fortfarande är vår fundamenta som lantbrukare, säger han.
Vad kan man då göra för att säkerställa livsmedelsförsörjningen vid en kris i samhället?
– När vi nu investerar i den modernaste tekniken så är det oerhört viktigt att ställa sig frågan: Vad gör vi om...? Vi måste kunna köra vidare även om något havererar. Som lantbrukare och företagare gäller det alltid att tänka på en plan B, avslutar Peter Borring.
I klippet ovan berättar lantbrukarna Peter Borring och Niclas Malm mer om hur digitaliseringen inom lantbruket kan göra oss sårbara.
Vad är LivsmedelsstrategiN 2.0?
”Livsmedelsstrategin 2.0 ska göra ett tydligt avtryck i hela livsmedelskedjan. Den ska bidra till att den totala livsmedelsproduktionen ökar, främjandet av svenskproducerade varor och även att minska vår sårbarhet vid eventuell kris. Gemene man ska känna sig trygg med att den svenska livsmedelskedjan är stabil och klarar yttre påfrestningar. Oavsett läget i landet eller i omvärlden ska konsumenten vara trygg med att det går att få mat på tallriken.”
Peter Kullgren, landsbygdsminister
Källa: Regeringskansliet