• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

En delad bild med två sektioner. Till vänster visas en hand som håller en plastpåse med mörka, torkade växtmaterial. I bakgrunden syns fler påsar. Till höger står en person med en gul och svart jacka, som pekar mot något i sin hand, med en otydlig ansiktsbild.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Arkeologen Marcus Asserstam visar upp fynd som hittats på utgrävningarna i Pryssgården. Foto: Elliot Claesson/SVT

Bortglömt gravfält undersökt vid stor utgrävning i Norrköping

Publicerad

I Pryssgården utanför Norrköping pågår sedan ett och ett halvt år en av landets största arkeologiska utgrävningar. Området ligger nära Motala ström och här har människor bott i 6 000 år, men nu ska det istället bli industrimark.

Området har undersökts tidigare men vid de nya utgrävningarna har arkeologerna bland annat återupptäckt ett gravfält från äldre järnåldern. Gravfältet, med cirka 50 gravar, var känt på 1600-talet men glömdes bort när det blev åkermark. Bland fynden finns ett kvinnoskelett.

– Benmaterialet visar på att det är en kvinna, säger arkeologen Marcus Asserstam.

Stenyxa från bronsåldern

Utgrävningarna görs av Statens historiska muséer och Östergötlands länsmuseum. Flera spännande fynd har gjorts i området bland annat en stenyxa från bronsåldern.

– Den är gjord av porfyr och cirka 2 500 till 3 000 år gammal, berättade arkeologen Marcus Asserstam, när vi besökte utgrävningen 2023.

När nu fältsäsongen avslutas om ungefär en månad kommer boplatsen i Pryssgården vara en av Sveriges mest välundersökta fornlämningar.

Se och hör mer i videoklippet här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.