Lukten från reningsverk kanske inte är det man önskar sig där man bor. Ofta har reningsverk därför placerats i utkanten av städer.
När städer växer händer det som Norrköping har framför sig. Bostäderna kryper närmare och närmare reningsverket.
– Alla städer som växer ställs inför samma sak. Många reningsverk ligger i kanten av den befintliga staden som i Uppsala, Västerås, Helsingborg, Stockholm med flera städer, säger Fredrik Wallin på stadsbyggnadskontoret i Norrköping.
I och med att samma problem finns i flera städer så undersöks det också på flera håll i landet hur man kan lösa eventuella olägenheter.
Flytt inget alternativ
En variant är naturligtvis att flytta stadens reningsverk och placera det någon annanstans.
– Det har ju vi också naturligtvis tittat på, säger Michael Botvidsson, affärsområdeschef på Norrköping vatten och avfall AB.
– Vi tycker det är en dålig lösning. I en stads lägsta punkt, nära vatten, bygger man oftast en stads reningsverk. Det är ju för att vattnet ska kunna komma dit utan att behöva pumpa. Om vi flyttar reningsverket då måste vi sätta dit stora pumpstationer och det är ett energislöseri, som vi helst vill slippa, berättar Botvidsson.
En flytt skulle också kosta stora pengar. I Norrköping har inga uträkningar gjorts, men Michael Botvidsson räknar med att det skulle handla om flera miljarder kronor.
Om en stad växer så växer ju också mängden avfallsvatten som ska tas om hand. Betyder det att reningsverket måste bli större? Nej, moderna reningsverk klarar att ta hand om större mängder på en mindre yta.
Ännu närmare reningsverket
Bostadsbyggandet i Norrköpings hamnområde börjar med projektet Inre hamnen, ett område söder om Saltängsgatan. Om några år fortsätter dock utbyggnaden. Då kommer bostäder att byggas också norr om Saltängsgatan, upp mot Norra Promenaden. De bostäderna kommer alltså ännu närmre reningsverket.
– Därför måste vi fokusera på frågan och vara noggranna, säger Fredrik Wallin, projektledare för den första delen som kallas Inre hamnen.
Stadsbyggnadskontoret och Norrköping vatten och avfall AB arbetar nu tillsammans med hur man ska göra för att reningsverket ska kunna ligga kvar på nuvarande plats. En stor del handlar om att anpassa reningsverket.
Tre huvudspår
Just nu arbetar man efter tre spår. Slamhanteringen ska göras om så att slam inte lagras vid reningsverket. Slammet körs istället bort till en annan lagringsplats och själva transporten ska göras så lufttät att ingen lukt kommer ut. Två punkter på reningsverket luktar lite extra mycket och de ska byggas om. Det tredje spåret handlar om att bygga ett hus som ska stå i vägen för luktspridningen. Här har reningsverket tagit hjälp av SMHI för att få uträknat hur luften rör sig runt en byggnad nära reningsverket. Så här långt ser det ut som att ett femvåningshus skulle vara det bästa alternativet.