• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En delad bild som visar två scener. Den vänstra sektionen visar en kvinna i hörlurar på en kontorsarbetsplats, omgiven av datorer och kollegor. Den högra sektionen visar en hand som trycker på knapparna på en smartphone för att ringa ett samtal.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Meron Muleta är kurator på Bris och har tagit emot samtal från barn som sett mordvideon. Hon uppmanar föräldrar att prata med sina barn om det. Foto: Nisse Hvidfeldt/BRIS

Flera barn ringer Bris efter mordvideon – det här kan du tänka på som förälder

Uppdaterad
Publicerad

En video från torsdagens dödsskjutning i Norrköping har spridits på sociala medier och nått många unga. Experter uppmanar nu föräldrar att prata med sina barn om det obehagliga materialet och dess påverkan.

Det våldsamma klippet påstås visa mordet på rapparen Gaboro i ett parkeringshus i Norrköping och många barn och unga har sett det efter att det börjat spridas i sociala medier.

Flera samtal till Bris

SVT Nyheter Öst har varit i kontakt med barnrättsorganisationen Bris, som har fått flera samtal från oroliga barn som sett videon.

Mordet på rapparen Gaboro i Norrköping

Meron Muleta, kurator på Bris, berättar att barn uttrycker obehag och osäkerhet kring att berätta för vuxna om vad de sett.

– Barn berättar att det de har sett (i videon) varit obehagligt, att de inte vet om de vågar berätta om det för vuxna. De är rädda att de ska bli arga och att det ska leda till konsekvenser, som att få telefonen tagen ifrån sig.

Hör mer om vad du kan göra som förälder i klippet ovan.

Sociala medieplattformars ansvar

Hanna Thermaenius, barnpsykolog på Rädda Barnen, understryker att barn inte ska behöva ta del av våldsamma händelser.

– Barn ska få vara barn och inte behöva ta del av våldsamma händelser som sker, och när barn tar del av dessa typer av klipp skapar det oro och stress, säger hon.

Både Bris och Rädda Barnen betonar att sociala medieplattformar har ett ansvar att skapa trygga miljöer för barn, oavsett om plattformen är avsedd för barn eller inte. Det är viktigt att vuxna är medvetna om vad barnen exponeras för online och att de aktivt engagerar sig i barnens digitala liv för att skydda dem från skadligt innehåll, menar dem.

En man med en svart mask och solglasögon är klistrad mot en vägg. Framför honom finns två vita ljus och en röd ros placerade på marken. Denna scen kan tolkas som en hyllning eller minnesstund för en avliden person.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rapparen Gaboro sköts med flera skott i ett parkeringshus i centrala Norrköping på kvällen den 19 december. Hör mer om händelsen och dess efterspel i klippet. Foto: Fotomontage. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på rapparen Gaboro i Norrköping

Mer i ämnet