– Det känns lite konstigt, för vi tycker att vi jobbar väldigt bra, även med utrikes födda, säger kommunalrådet i Boxholm Britt-Marie Johansson (S). Foto: SVT

”Konstigt, tycker vi jobbar bra!”

Uppdaterad
Publicerad

I SVTs unika analys över hur Sveriges kommuner klara utmaningen att få utrikes födda i jobb hamnar Boxholm i botten. Men där delar man inte bilden att det går så dåligt.

Enligt SVT-analysen borde den lilla bruksorten med drygt 5.000 invånare ha förutsättningar att klara sig bättre. Det handlar om att arbetsmarknaden är så pass bra generellt i kommunen, och att de utrikes födda varit relativt lång tid i Sverige. Det borde i sin tur innebära att andelen i jobb borde vara högre.

”De som är mer framåt flyttar till större städer”

– Det känns lite konstigt, för vi tycker att vi jobbar väldigt bra, även med utrikes födda, säger kommunalrådet i Boxholm Britt-Marie Johansson (S).

Val 2018 – #dinröst

– De som är mer framåt och har utbildning flyttar hellre till större städer. Kvar blir de som har det svårare på arbetsmarknaden, säger Boxholms kommundirektör Göran Lundström.

– Jag var på företagsbesök i förra veckan och vi pratade om att det finns många arbetslösa utrikes födda, men det är språket som ställer till det, säger Britt-Marie Johansson (S).

Saknar både lokal Arbetsförmedling och SFI

De som läser svenska för invandrare SFI i Boxholm, får åka till grannkommunerna Mjölby och Tranås.

– Jag tycker man borde få läsa SFI lite längre och lite oftare, säger kommunalrådet Britt-Marie Johansson (S).

– Det är ett problem att det saknas SFI-lärare och det fördröjer etableringen på arbetsmarknaden, säger Per Engdahl, Arbetsförmedlingens sektionschef.

Sen 2015 finns inte heller Arbetsförmedlingen på plats i Boxholm. Något som kan ha påverkat resultatet eftersom SVTs analys gäller år 2016.

– När deras kontor stängdes så såg vi ju att det inte blev bättre året efter, men nu tycker jag det fungerar bättre än innan de flyttade, säger kommundirektör Göran Lundström.

Läget nu i Boxholm kännetecknas av att de utrikes födda har kort vistelsetid i Sverige och relativt låg utbildningsnivå, enligt Arbetsförmedlingen. Det är två faktorer som påverkar möjligheten till jobb negativt.

– Nej jag är inte orolig faktiskt, det är en tidsfråga, säger dock Arbetsförmedlingens sektionschef i Mjölby, Per Engdahl. Det är en sådan brist på arbetskraft idag att företagen kommer sänka trösklarna för att klara sin verksamhet. Vi kan försöka vara med tidigare och ge praktikplatser med koppling till deras tidigare erfarenheter, säger Engdahl.

Gällivare toppar listan

Den kommun som toppar SVTs analys är Gällivare, som alltså klarar sig bättre än sina förutsättningar. Där har många utrikes födda fått jobb inom äldreomsorgen.

– I norra Sverige uppdagas problemet med arbetskraftsbrist snabbare, men det kommer att komma till alla kommuner, menar kommundirektör Göran Lundström.

”Känns lite orättvist”

Samtidigt menar de flesta vi intervjuat i Boxholm att de känner igen situationen. Som liten kommun är de vana vid att de åker hastigt upp och ner i statistiken.

– Det rör sig bara om 73 personer som är utrikes födda, i kommunen så varje person väger tungt i statistiken, säger Per Engdahl Arbetsförmedlingen.

– Det känns lite orättvist, men statistik är statistik och det som är bakom är nästan sanningen, säger kommunalrådet Britt-Marie Johansson (S) och ler snett.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet