Brandmän hotar med uppsägning

Uppdaterad
Publicerad

Närmare 40 deltidsbrandmän vid Räddningstjänsten östra Götaland sa upp sig i morse i en protest mot ersättningen för deltidsbrandkåren, rapporterar Östgöta Correspondenten.

– Naturligtvis reagerar man med bestörtning och undrar vad är anledningen till det?, säger Mikael Skoog chef Stationsorganisationen till Östnytt.

Vad beror det då på att ilskan är så stor?

– Det är en väldigt lång historia som jag inte tänker att gå in på här och nu. Den har pågått i ett års tid och det finns många anledningar till det, men nu handlar det om att vi inte vill gärna kommentera det interna arbetet här utan det handlar om våra medarbetares ersättningar och avtal och det sköter vi internt, säger Mikael Skoog.

Tvist om ersättningen

Bakgrunden är en tvist om ersättningen för befäl inom deltidsbrandkåren. Arbetsgivaren har under en längre tid förhalat befälens bud, menar en av de deltidsbrandmän som har skrivit under uppsägningsblanketten.

Det är i de mindre orterna kring Linköping som nästan alla brandmän har sagt upp sig, Ljungsbro, Vikingstad, Bestorp och Ulrika. Stämningen har varit infekterad länge ända sedan räddningstjänsten i Norrköping och Linköping slogs ihop.

– Det kan man säga, det är inte ovanligt, men det är klart att det började då. Det är ingen lätt resa att slå ihop två så stora räddningstjänster och så stora kommuner, säger Mikael Skoog.

Ingen av de brandmän SVT Östnytt pratat med idag har kunnat ställa upp på en intervju.

Risk för massuppsägning

Jonas Wedlund, platschef i Ljungsbro och facklig företrädare, bekräftar att en massuppsägning hotar deltidsbrandkåren.

– Det är en infekterad historia, säger han till tidningen. 

Enligt honom har åtta av 18 deltidsbrandmän i Ljungsbro skrivit under. Enligt uppgifter till Corren ska ytterligare 36 personer, det vill säga samtliga anställda i Vikingstad, Bestorp och Ulrika, ha skrivit under sina uppsägningar. 

Facket kräver svar

I fredags skulle arbetsgivaren ha gett ett besked, men ärendet sköts på framtiden. Då fick facket nog.

-  Nu vill vi ha svar. Vi jobbar inte gratis längre. Jag som platschef förlorar 2 500 kronor i månaden. Jag kan inte fortsätta jobba ideellt, säger Jonas Wedlund till tidningen.

Arbetsgivaren vill varken bekräfta eller dementera uppsägningarna.

Sammanlagt har Räddningstjänsten i östra Götaland 130 deltidsbrandmän.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.