Brist på hundförare och specialsökhundar

Uppdaterad
Publicerad

Hundar används flitigt inom polisen inom jakten på gärningspersoner och vid brottsplatsundersökningar. Men det finns inte så gott om specialsöksekipage. Inom Polisregion öst finns endast åtta renodlade sökhundar.

– Hunden är ett verktyg som vi använder inom polisen för att vi ska kunna få en större uppklarningsprocent av brott. Hunden kan med sin fantastiska näsa hitta saker som vi inte kan se med blotta ögat, säger Mimmi Lindgren som är specialsöksförare inom Polisregion Öst.

Hon arbetar tillsammans med sökhunden Disco och har område narkotika/vapen. Hon bekräftar att det finns få sökhundar inom regionen, i Östergötland finns endast två, vilket innebär en hel del jobb för henne och Disco.

”Det finns att göra hela tiden”

– Jag har hur mycket jobb som helst. Det finns att göra hela tiden, säger Mimmi Lindgren.

I samband med omorganisationen inom polisen kom ett nationellt beslut om hundverksamheten i Sverige med krav om att alla regioner ska ha ett visst antal specialsökshundar, hundar som är specialiserade på att söka vissa ämnen. Inom Polisregion Öst finns åtta renodlade sökhundar och ett 40-tal patrullhundar.

– Framförallt har vi ett ökat behov av att ha kompetensen, där hundar kan söka narkotika och vapen, den kompetensen kan man även lägga på våra patrullhundar, så de blir så kallade kombihundar. Vi påbörjar nu en hundkurs med våra patrullförare för att lägga på vapen och narkotika som tilläggsdressyr, säger Mimmi Lindgren.

Specialiserade efter att söka olika ämnen

Hundar kan vara specialiserade efter att söka på brottsplatser i brandhärdar, eller sök efter explosiva ämnen, ammunition, sperma, narkotika, likvätska, gammalt eller färskt blod samt DNA.

Finns det några begränsningar?

– Begränsningarna som finns, de sätter nog vår egen fantasi, däremot är vi begränsade till olika specialdressyrer – att man får inte hitta på vilka kombinationer som helst det är uppstyrt nationellt via vår polishundtjänst i Karlsborg.

Numera är hundarna allt mer specialiserade och sökmetoderna har förfinats.

– När jag började som hundförare, när man skulle leta bevisföremål som någon släppt ifrån sig då apporterade ju hundarna föremålen. Sen utvecklades DNA-teknik, så då fick vi lära hundarna passiv markering, vilket betyder markera att föremålet ligger där, men inte vidröra, säger Mimmi Lindgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.