Det tog lång tid innan Fia Gustavsson och hennes tik fick hjälp hos en veterinär. Hör hennes berättelse i klippet. Foto: SVT Christian S Zetterdahl

Svårt att få tid hos veterinär: ”När jag äntligen fick hjälp grät jag”

Uppdaterad
Publicerad

Flera hunduppfödare vittnar om att det blir allt svårare att få tid hos en veterinär och ifrågasätter nu hur de ska kunna leva upp till djurskyddslagen.

Fia Gustavsson bedriver en kennel utanför Norrköping sedan 2007. Hon föder upp hundar av rasen chinese crested dog och löwchen.

Hon tycker att det har blivit allt svårare att få tag i en veterinär och hon tror delvis det beror på att många är mer benägna att söka hjälp oavsett problem. Samtidigt som utvecklingen går framåt och teknik gör att veterinär kan göra allt mer.

– Tillgången är god på veterinärer men situationen har blivit mer allvarlig genom åren. Förut kunde du ringa och få en tid dagen efter, eller vid ett akutfall var det inga problem att komma in. Men nu är det nästan omöjligt under kvällar och helger – och det kan numera vara lika svårt på dagtid, säger Fia Gustavsson.

Fia berättar vidare att hon senast för några veckor hade stora problem med att få hjälp, när en valpning gick snett.

Hör i klippet nedan vad som hände:

Innan Fia fick hjälp med sin tik, var hon tvungen att ringa runt till flera olika kliniker.

Hör hennes berättelse i klippet i högst upp i artikeln.

Medhåll från andra i branschen

Fia är inte ensam, även andra hunduppfödare bekräftar svårigheter med att få veterinär hjälp och det handlar framförallt om jourtid.

–  Det är inte veterinärernas fel för de gör så gott de kan. Men i vår djurskyddslag står det strikt att djurägarna ska vårda och värna om sina djur och hjälpa dem på bästa sätt – men det går inte längre för det saknas resurser. Det är tråkigt, säger Ingrid Lindgren, som har varit hunduppfödare i över 30 år.

– Det måste var en ordentlig åkomma om man ska söka veterinär, säger hunduppfödare Ingrid Lindgren. Foto: SVT Lovisa Gelin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.