Audun Kongsliden, veterinär vid Distriktsveterinärerna i Söderköping berättar om att trycket ökat de senaste åren. Foto: Lovisa Gelin/SVT

Veterinär: ”Vi måste prioritera – jag kan inte remittera en ko”

Uppdaterad
Publicerad

Djurägarna söker allt oftare veterinärvård, men trots att antalet veterinärer ökar, vittnar djurägare om svårigheter att få hjälp. På Distriktsveterinärerna i Söderköping har man märkt av ett ökat tryck.

– Vi har mycket mer sällskapsdjur och mycket mer utredningar. Från början var det fler lantbruksdjur, det har minskat rätt mycket. Häst har ökat, men framförallt har det ökat väldigt mycket med smådjuren, hund och katt, säger Audun Kongsliden.

Trycket har ökat

Han har arbetat som veterinär i 25 år, och i 18 år har han arbetat på Distriktsveterinärerna i Söderköping. Han berättar att trycket och arbetsbelastningen har ökat de senaste åren och framförallt under jourtid.

– Förut klarade djursjukhusen av att ta akuta större fall. De senaste åren är det allt oftare folk som ringer, inte bara från vårt område utan hela Östergötland och undrar om vi kan ta emot en akut sjuk hund eller katt. Ibland kan vi det och ibland inte, säger Audun Kongsliden.

”Vi måste prioritera”

Nattetid finns ingen djurakut öppen i Östergötland och det gör att trycket blir allt större på distriktsveterinärerna som håller ställningarna nattetid, men de kan inte garantera vård för smådjur.

– Vi måste prioritera. Vi tar emot alla vi har möjlighet att ta emot, men tiden räcker inte alltid till. Jag kan inte remittera vidare en ko, säger Audun Kongsliden.

Måste vara beredd på att få åka långt

Samtidigt som djurvården utvecklas och bidrar till att veterinärerna kan behandla allt mer, så ökar också kraven från djurägarna som också är mer benägna att söka vård.

– Oftast finns möjlighet att få hjälp, men man kan få resa långt. Det kanske man inte har möjlighet till av olika orsaker.

Enligt statistik från Jordbruksverket har antalet veterinärer med legitimation ökat de senaste fyra åren, men trots det råder det brist på veterinärer och speciellt under jourtid.

– För oss vore det en fördel om det fanns djursjukhus i Östergötland som hade dygnet runt-jour för de har inte det idag, säger Audun Kongsliden.

Antal veterinärer med legitimation i Sverige

Totalt antalet veterinärer med legitimation år 2016:

4 003

Legitimerade veterinärer under 70 år 2016:

3 538

Kliniskt verksamma veterinärer 2016*:

2 441

Totalt antalet veterinärer med legitimation år 2017:

4 104

Legitimerade veterinärer under 70 år 2017:

3 564

Kliniskt verksamma veterinärer 2017*:

2 459

Totalt antalet veterinärer med legitimation år 2018:

4 279

Legitimerade veterinärer under 70 år 2018:

3 682

Kliniskt verksamma veterinärer 2018*:

2 541

Totalt antalet veterinärer med legitimation år 2019:

4 430

Legitimerade veterinärer under 70 år 2019:

3 843

Kliniskt verksamma veterinärer 2019*:

2 652

*Beräknat utifrån att 69% av det totala antalet veterinärer under 70 år är kliniskt yrkesverksamma.

Källa: Jordbruksverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.