Genom återuppbyggnaden av ringmuren har vi fått se prov på hur beprövad byggnadskunskap från dåtiden kan förlänga livslängden på hus i framtiden – och dessutom göra byggandet mer miljövänligt, menar Ulrika Mebus, projektledaren för renoveringen av ringmuren.
Nu efterlyser hon mer forskning kring hur gamla och nya byggfärdigheter kan flätas samman.
– Ringmuren har inte varit optimalt byggd, men den har ju stått i 700 år, så uppenbarligen funkar det, berättar byggnadsantikvarie Ulrika Mebus, som arbetar som fastighetsförvaltare på Riksantikvarieämbetet.
Kalksten, lera och kalkbruk
Hon berättar att de ställen på ringmuren där man idag ser de största problemen är de platser där nya material har använts.
När ringmuren byggdes var det kalksten, lera och kalkbruk som gällde. Och när det i våras var dags att laga muren så var material och metoder i princip de samma som när muren först byggdes.
För att dagens byggande ska bli mer hållbart och långsiktigt tycker hon att det är dags att ta hjälp av gamla beprövade byggnadskunskaper.
– Det finns jättebra moderna material och metoder, men många av dem är någon slags substitut för det man egentligen skulle vilja ha att bygga med, men som man inte har tid och råd med.
– Vi har mycket problem med nyproduktion och kanske ännu mer problem när man rumsterar runt i befintlig äldre bebyggelse och tillför material och metoder som inte stämmer överens med originalkonstruktionen.
Bakåtsträvare?
Men vi lever i en tid med bostadsbrist och gipsskivor – så att förespråka stenväggar och ullisolering är väl att sträva bakåt?
Ulrika Mebus skrattar och svarar:
– Tvärtom är jag nog en framåtsträvare som vill bygga en värld som håller i många generationer till. Och då tror jag att man ska ta med sig det bästa från vår tid och dåtiden in i framtiden.
Därför efterlyser hon nu ett utvecklat samarbete och mer forskning på området.
– Så att vi kan samverka flera olika aktörer både från den antikvariska sektorn, byggsektorn och forskningssektorn så att vi kan bli föregångare i Sverige på den här fronten och lyfta och utveckla det framtida långsiktigt hållbara byggandet. Det tror jag blir en spännande utmaning för oss alla.