Byggboom i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Under flera år byggdes nästan inga bostäder i Norrköping. Nu är det byggfeber och byggkranarna syns över stadens hustak.

För fyra år sedan, 2011, så byggdes det 69 bostäder i Norrköping. Av de var 59 småhus och bara tio lägenheter i flerbostadshus. Just nu, i april 2015, pågår byggnation av minst 400 lägenheter, och det bara i de centrala delarna av Norrköping.

– Efterfrågan fanns inte för några år sedan. Nu har vi fått fler invånare. Vi har flera som tjänar sin egen inkomst i Norrköping, säger Peter Whass, VD på Fastighets AB Lundberg.

Det finns helt enkelt fler människor som har råd att byta boende.

En än viktigare orsak kanske är att Norrköpings folkmängd just nu ökar med ungefär 1500 personer per år. Detta resulterar i ett behov på ungefär 700 lägenheter per år.

I Linköping är det annorlunda. Där har det ändå byggts en del under de senaste åren. Mellan åren 1990 och 2012 ökade antalet bostäder med 9,2 procent i Norrköping. I Linköping var samma siffra 23.7 procent.

För bara några år sedan fanns det till och med lediga lägenheter i Norrköping. Idag är det annorlunda.

– De vakanser som tidigare fanns, de är slut. Det har lett till att marknaden har upptäckt detta och man har börjat bygga. Man ser dessutom att man säljer bra, berättar Hans Revenhorn, stadsbyggnadsdirektör i Norrköping.

Några klara och tydliga prognoser på hur många bostäder som behövs gör inte kommunerna. Istället är det invånarantal och inflyttningssiffror som ger en hint om hur mycket som behöver byggas, vilket naturligtvis medför en viss eftersläpning. Samtidigt är det ingen nyhet att det behövs mer bostäder.

– Regeringen har pratat i flera år om behovet av att öka bostadsbyggnadsvolymerna, säger Jan Persson, samhällsbyggnadsdirektör på Länsstyrelsen i Östergötland.

– Det har ju satts igång en del, men när man ska göra detaljplaner och projektera ett bygge så tar det ganska lång tid innan man har ett färdigt hus som står klart, säger Lundbergs VD Peter Whass.

Hyresbostäder menar att det är svårt att ställa om på bara två-tre år.

– Med facit i hand skulle man självklart ha börjat bygga tidigare, men från att ha gått från ungefär 1000 lediga lägenheter så har vi idag en väntetid på tre och ett halvt år hos oss. Det är en snabb utveckling, säger Gunnar Boquist, VD på Hyresbostäder.

Resultatet idag är alltså att byggkranarna åter sträcker sina armar över Norrköpings hustak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.