En rapport från Cancerfonden visar att det är regionala skillnader i screeningdeltagandet och det är även skillnader i hur många som kommer på sitt besök i de östgötska kommunerna.
Varför är det så viktigt att komma på de här besöken?
– Kvinnan känner inte alltid sin knöl som finns i bröstet, men vi ser det, så därför brukar vi säga: Det du inte känner, det ser vi här på mammografin. Ju tidigare man upptäcker något i sitt bröst, desto bättre prognos har man, säger Ann-Britt Larsson, enhetschef bröstenheten Region Östergötland.
Östergötland på plats 16
I en jämförelse med övriga regioner ligger Östergötland på 16:e plats när det gäller andelen som deltar. 82 procent deltar medan Blekinge, som ligger bäst till, ligger på 90 procent. Även på kommunnivå är det skillnader. Flest går på sin mammografi i Motala, Linköping och Åtvidaberg medan Ydre, Norrköping och Finspång ligger sämre till, visar statistik från Cancerfonden.
Region Östergötland har skickat ut en sms-enkät för att ta reda på varför kvinnor inte kommer på screeningundersökningen. Enkäten skickades ut till 390 personer men besvarades endast av 19 personer. De svarande uppgav att tiden inte passade, det var för smärtsamt och det fanns även en rädsla för strålningen. Hör Ann-Britt Larssons råd till kvinnor i klippet ovan.
Vem är det främst som inte kommer på screeningen?
– Vår statistik visar att det främst är kvinnor som är mellan 40-49 år. Man har ett livspussel som är svårt att få ihop ibland, man har mycket som man ska göra, man kanske har barn, tonåringar som ska skjutsas hit och dit. Det kan också vara att man kanske inte har någon i släkten som har bröstcancer och då tänker man jag tar det sen, säger Ann- Britt Larsson.
Ju sämre inkomst desto lägre deltagande
Rapporten från Cancerfonden visar också att deltagandet skiljer sig baserat på socioekonomiska faktorer. Ju lägre inkomst desto lägre screeningdeltagande.
– Det är klart, mår man inte bra kanske mammografin inte är det första besöket man går på säger Ann-Britt Larsson.
Bröstenheten vid Region Östergötland har arbetat aktivt och brett för att nå ut och få fler att komma till sina besök. Utöver den nationella kallelsen får kvinnor sms-påminnelse två dagar innan sitt besök och det pågår också samarbete med hälsokommunikatörer, som berättar om bröstscreeningen på SFI.