Hör Ulla-Karin Svensson, ordförande i bröstcancerföreningen Moa-Lina, berätta om oron gällande situationen inom cancervården. Foto: Christine Olsson/TT/SVT/Christian Zetterdahl

Bröstcancerföreningen oroas över pandemins påverkan på väntetiderna

Uppdaterad
Publicerad

Längre väntetider och fler oupptäckta cancerfall – det finns en stor oro hos bröstcancerföreningen Moa-Lina i Östergötland.

Region Östergötland har hittills klarat av cancerkirurgin, men när det gäller nyupptäckta cancerfall har situationen försämrats. Under ett antal veckor stoppades mammografin i Östergötland under våren och försommaren. Inte heller kvinnor över 70 år kallades.

”Färre bröstcancer som upptäcks”

– Det är mycket färre falla av bröstcancer som har upptäckts på grund av att screeningverksamheten förskjutits, samtidigt som jag tror att många kvinnor av rädsla inte har gått på sina bokade tider, säger Ulla-Karin Svensson, ordförande i bröstcancerföreningen Moa-Lina i Östergötland, en patientorganisation som jobbar för bröstcancerdrabbade. 

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Vårddirektören Jessica Frisk säger att man hittills har kunnat upprätta cancervården, men det är på marginalen som man har kunnat hålla väntetiderna inom rimliga nivåer. Hon tror inte heller att den pausade screeningverksamheten haft så stor påverkan.

– Vi pausade inte jättelänge och under den andra vågen har vi inte behövt dra ner. I våras hade vi inte läkemedel och skyddsutrustning, det har vi haft nu så vi har kunnat köra på. Jag tror inte att den tiden påverkade så mycket. Men det är viktigt att man kommer på sina inbokade undersökningar, säger Jessica Frisk.

20 procent färre upptäckta fall

Det handlar om nästan 20 procent färre upptäckta bröstcancerfall i Östergötland år 2020 jämfört med 2019, berättar Ulla-Karin Svensson. Samtidigt som rapporter från RCC, Regionala cancercentrum i samverkan visar att cancervård i Sverige har skjutits upp på grund av pandemin.

– Det här kommer påverka den totala tillgängligheten till kirurgi i Sverige och inte bara under 2021, utan även 2022. Det här löser vi inte snabbt och lätt. Det kommer att ta tid innan vi har löst den här frågan, säger Jessica Frisk.

I andra län i Sverige har regionerna tvingas skjuta upp canceroperationer, så är ännu inte fallet inom Region Östergötland.

– Att kunna upprätthållla akuta operationer och cancerkirurgi är, som jag ser det, väldigt väsentligt och jag hoppas att man lyckas med det även framöver. Men det är klart att vi kan hamna i ett liknande läge, det är ingen som vet vart pandemin tar vägen och det är väldigt många sjuka, med stora vårdbehov, säger Ulla-Karin Svensson.

Hur stor är risken att vi tvingas skjuta upp canceroperationer även i Östergötland?

– Jag skulle säga att den inte är jättestor, men det beror helt på hur covidläget utvecklar sig och vad som händer för övrigt. Om vi skulle få andra stora händelser, så är det klart att det påverkar, säger Jessica Frisk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet