Hör Jessica Frisk, vårddirektör Region Östergötland, berätta om hur övrig vård påverkas under pandemin. Foto: Christian S Zetterdahl/SVT

Här är pandemins effekter på vårdskulden

Uppdaterad
Publicerad

Uppskjutna operationer, inställda vårdbesök, pausad screening, coronapandemins effekter på övrig vård är långt ifrån över. I Region Östergötland låg man redan innan pandemin dåligt till när det gäller väntetider.

– Vi har fått prioritera under våren och även under hösten och vintern. Den andra vågen blev väldigt stor och har varit väldigt länge, vilket har gjort att vi har fått lägga åt sidan sådan vård som faktiskt kan vänta, säger Jessica Frisk.

Det är ett högt tryck på både akutvården och intensivvården och personal har fått flyttas runt,vilket ger effekter på övrig vård.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

I december 2020 väntade 17 203 personer i Östergötland på sitt första besök till vården, av dem har 6 506 personer väntat mer än 90 dagar, vilket betyder att Region Östergötland inte har kunnat hålla vårdgarantin.

”Klarar inte mycket större ansträngningar”

Cancervård och akuta operationer prioriteras och hanteras inom rimliga tider, säger vårddirektören.

– Jag skulle säga att vi har det under kontroll, men vi klarar inte mycket större ansträngningar än så här, säger Jessica Frisk.

Samtidigt har annan vård skjutits upp, vilket kan ge allvarliga konsekvenser.

– Tillexempel öronkirurgi, väntar man med det så kan man få svåra infektioner. Örat ligger väldigt nära hjärnan, där vill man inte ha någon spridning. Det kan handla om mag- tarmkanalen, att man inte kan äta, man får näringsdropp och kanske är i behov av en operation i magen, det får vänta, säger Jessica Frisk.

Hon berättar att den här gruppen är väldigt stor och det finns en gräns för hur länge dessa ingrepp kan vänta.

”Måste prioritera hela tiden”

– Här måste vi prioritera hela tiden, det är den gruppen jag kanske är mer orolig för än cancer och akut, för den hanterar vi, säger hon.

Uppsala och Jönköping har skjutit upp canceroperationer på grund av den ansträngda situationen. Vårddirektören säger att hon tror och hoppas att Region Östergötland inte behöver göra samma sak.

– Det beror helt på hur covidläget utvecklar sig och vad som händer för övrigt, om det skulle inträffa stora händelser, som påverkar vården, säger Jessica Frisk.

Hade ni kunnat göra något annorlunda?

– Hade vi haft en större lagringskapacitet vad det gäller läkemedel och skyddsmaterial i våras så hade vi även då kunnat köra på mer med operationer och undersökningar, säger Jessica Frisk.

Som sämst opererades bara 50 procent av den normala produktionen inom Region Östergötland. I september opererades 17 procent mer än vanligt för att beta av och i december har kapaciteten minskat med 15 procent.

Vårdskulden i Östergötland – utveckling under pandemin

Väntande till nybesök

2020 februari

Antal väntande 16 791

Väntat mer än 90 dagar 5072

Andel väntat mer än 90 dagar 30 %

2020 Augusti

Antal väntande 16 169

Väntat mer än 90 dagar 6 883

Andel väntat mer än 90 dagar 43 %

2020 December

Antal väntande 17 203

Väntat mer än 90 dagar 6 506

Andel väntat mer än 90 dagar 38%

Väntande till behandling

2020 februari

Antal väntande 8 181

2020 augusti

Antal väntande 9 255

2020 december

Antal väntande 10 261

Källa: Region Östergötland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet