Cementa vill få nytt tillstånd – viktigt ur beredskapssynpunkt

Uppdaterad
Publicerad

Idag inleddes ett nytt kapitel när det gäller Cementas kalkbrytning på Gotland. Mark- och miljödomstolen håller förhandling måndag till torsdag för att sedan ta ställning till om bolaget ska få fortsätta att bryta kalk de kommande fyra åren.

Då bolaget inte längre har någon långt brytningstillstånd så vill man till en början få ett fyraårigt tillstånd på plats efter årskiftet. Detta skulle ge andrum under tiden som processen kring ett längre tillstånd går igenom domstolarnas prövning – något som kan ta flera år.

Myndigheter kritiska

– Det här syftar till att vara en brygga under den tid som det tar att få ett långsiktigt tillstånd på plats, säger Karin Comstedt Webb, vice vd hos Heidelberg Materials Sverige.

Gotland

Även om det här gäller ett kortare tillstånd på fyra år, som inte betyder att lika mycket kalk bryts som i ett längre tillstånd, så är flera myndigheter kritiska, bland andra Naturvårdsverket.

– Huvudfokus för oss är ju de här Natura-2000 områdena som ligger omkring täkterna. Det regelverket har mycket höga krav på utredning och skiljelinjen är att Naturvårdsverket inte anser att bolaget uppfyller de här höga kraven, säger Christoffer Lundqvist, jurist hos Naturvårdsverket.

Starta klippet ovan för att också höra om kalkbrytningen och totalförsvaret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet